Начало / Хранене и диета / Храни, подходящи при хипотиреоидизъм

Храни, подходящи при хипотиреоидизъм

юни 25, 2015

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма, настроението, телесната температура, пулса, кръвното налягане. Пациентите с хипотиреоидизъм най-често се оплакват от умора, депресия, запек, забавен пулс, суха кожа и покачване на телесното тегло. Освен с приема на предписаните за лечението на хипотиреоидизма медикаменти, вие може да подобрите вашето състояние с приема на някои храни, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза.

  • Риба

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в по-мазната риба като сьомга, пъстърва или риба тон са особено важни за пациентите с хипотиреоидизъм. При това състояние съществува по-висок риск от сърдечни заболявания, поради покачване на нивата на вредния за организма нископлътностен „лош“ холестерол. За омега-3 мастните киселини се знае, че намаляват риска от сърдечни заболявания и подобряват имунитета. В рибата се съдържа и селен, който е микроелемент много важен за дейността на щитовидната жлеза.

  • Ядки

Друг много добър източник на селен са ядките. Вие може да ги похапвате, както сурови, така и печени или като допълнение към вашата салата. Селен се съдържа в особено големи количества в бразилския орех и лешниците. С една малка шепа ядки може да си доставите голяма част от нужните хранителни вещества за деня. Само внимавайте с количествата, защото в ядките се съдържа високо количество мазнини.

  • Пълнозърнести продукти

Запекът е симптом, характерен за хипотиреоидизмът. В пълнозърнестите продукти като овесени ядки, паста и ориз се съдържа високо количество фибри, които могат да спомогнат за по-доброто функциониране на червата. Тъй като фибрите могат да окажат влияние на дейността на щитовидната жлеза експертите съветват да приемате пълнозърнести продукти поне 2 часа след като сте изпили медикаментите, предписани ви за лечение на хипотиреоидизма.

  • Пресни плодове и зеленчуци

Един от ранните симптоми на хипотиреоидизма е наддаването на тегло. За да поддържате теглото си в разумни граници е препоръчително диетата ви да бъде добре балансирана и в нея да се включва прием на разнообразни плодове и зеленчуци. Някои определени продукти като боровинки, череши, сладки картофи и чушки са богати на антиоксиданти, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Пациентите с хипотиреоидизъм трябва да внимават с приема на броколи и зеле, защото приемани в големи количества тези зеленчуци могат да затруднят абсорбирането на йода от щитовидната жлеза, елемент изключително важен за нейната функция.

  • Млечни продукти

Учените са установили връзка между недостига на витамин Д и болестта на Хашимото, която е най-честата причина за развитие на хипотиреоидизъм. В млякото се съдържа както витамин Д, така и калций и йод. Тъй като болестта на Хашимото може да доведе до някои стомашни оплаквания като киселини, бактериите които се съдържат в киселото мляко могат да подобрят дейността на стомаха и да предпазят пациентите от подобни оплаквания.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм