Начало / Актуални теми / Видове улцерозен колит

Видове улцерозен колит

ное. 7, 2022

видове улцерозен колит

Познаването на различните видове улцерозен колит спомага за по-доброто разбиране на симптомите на болестта.

Улцерозният колит може да бъде класифициран по два основни признака:

  • ход на заболяването – колко силно е възпалено дебелото черво
  • локализация на възпалителния процес – кои области на дебелото черво са засегнати.

В зависимост от хода на протичане на възпалението на дебелото черво се различават следните видове улцерозен колит:

Хронично-рецидивираща форма

Хронично-рецидивиращата форма на улцерозен колит е най-честа и обхваща до 85 % от случаите. Протича с периоди на обостряне (екзацербация) и периоди на стихване до пълна ремисия. 5- 10 % от пациентите живеят без оплаквания в продължение на години след първата атака на заболяването. Рецидивиращите обостряния може да се отключат от нервно-психическа и физическа преумора, неблагоприятни атмосферни влияния (студ, прегряване), грешка в диетата, различни инфекции.

Често възпалението се ограничава в ректума и сигмата.

Хронично-персистираща форма

Хронично-персистиращата форма на улцерозен колит протича с периоди на влошаване и подобрение, но никога не настъпва пълна ремисия.

При тази форма на язвен колит по-често се засяга лявата половина на дебелото черво.

Фулминантна форма

Фулминантната форма на улцерозен колит има внезапно начало с бурно протичане. Състоянието на пациента е тежко увредено, има септична температура, многократни дефекации, като болните може да отделят само кръв, слуз и гной. Възпалителният процес обикновено обхваща цялото дебело черво.

При фулминантната форма често възникват сериозни усложнения – токсична дилатация на колона (токсичен мегаколон), перфорация и перитонит. Смъртността при тази форма е висока (30 %).

Хронично-рецидивиращата и хронично-персистиращата форма на язвен колит могат да протекат с различна по тежест симптоматика – лека, умерена и тежка. Тежестта на хроничното протичане се определя от броя на изхожданията (при тежка форма над 8 за 24 часа), степента на кървене, температурата. Значение има и коя част от дебелото черво е засегната.

Според локализацията на възпалителния процес се различават следните видове улцерозен колит:

Улцерозен проктит

При улцерозен проктит възпалителният процес е ограничен само в ректума, в близост до ануса. Поради това тази форма протича по-леко от другите видове улцерозен колит и дава по-малко усложнения.

Най-честите симптоми при улцерозен проктит са наличие на кръв в изпражненията, болка в ректума и диария или запек.

Улцерозният проктит се открива при 30 до 60 % от пациентите.

Проктосигмоидит

При тази форма възпалителният процес засяга ректума и сигмоидното дебело черво, което е разположено над ректума.

Проктосигмоидитът протича по-тежко от улцерозния проктит, като чести симптоми са: кървава диария, коремни спазми и тенезми (постоянни позиви за дефекация).

Левостранен колит

При тази форма на улцерозен колит възпалителният процес засяга лявата половина на дебелото черво, а именно ректума, сигмоидното дебело черво и низходящата част на дебелото черво (colon descendens).  

Левостранният колит протича още по-тежко, като симптомите включват кървава диария, загуба на апетит и загуба на тегло, силна болка в лявата половина на корема.

Панколит

При тази форма цялото дебело черво е възпалено. Протича най-тежко и с най-голям риск от усложнения, които изискват операция.

Симптомите често включват тежка кървава диария, коремни спазми, болки в корема, фебрилитет, липса на апетит и значителна загуба на тегло.

Прочетете за:
Улцерозен колит – чревни усложнения
Язвен колит – извънчревни усложнения
Улцерозен колит (ХУХК)