Начало / Актуални теми / Язвен колит – извънчревни усложнения

Язвен колит – извънчревни усложнения

юни 16, 2021

язвен колит – извънчревни усложнения

Язвеният колит е автоимунно заболяване, при което освен чревни симптоми може да се наблюдават и симптоми от страна на много други органи и системи. Извънчревните (екстраинтестиналните) усложнения се срещат при около 10-20 % от пациентите с улцерозен колит.

Най-честите извънчревни усложнения са от страна на:

Опорно-двигателната система

 • Артрит

Артрит (възпаление на ставите) е най-честата извънчревна проява при пациенти с улцерозен колит. Засяга около 25 % от болните, включително млади и възрастни пациенти.

Може да се развие периферен артрит (засегнатите стави са подути и болезнени, има лека скованост) или анкилозиращ спондилит и сакроилиит – инвалидизираща форма на артрит, при която се засяга гръбначния стълб и сакроилиачните стави.

При пациентите с улцерозен колит може да се развие остеопороза като страничен ефект от провежданото лечение. Продължителният прием на кортикостероиди води до намаляване на здравината на костите. Хирургичното отстраняване на част от дебелото черво може да намали чревната абсорбция на калций и витамин Д.

Промените в хранителния режим, например ограничаването на млечните продукти ако те провокират симптомите на болестта също могат да допринесат за появата на остеопороза.

Кожни и лигавични промени

Малък процент от хората с улцерозен колит могат да имат кожни прояви, например:

 • Erythema nodosum – откриват се болезнени, плътни възли с лилаво-червен цвят по кожата в областта на коленете и подбедриците
 • Pyodermia gangrenosum – характеризира се с бързо разширяващи се, силно болезнени и трудно зарастващи язви по кожата
 • Stomatitis aphthosa – при обостряне на улцерозния колит се появяват афтозни улцерации в устната кухина.

Чернодробно-жлъчни промени

 • Първичен склерозиращ холангит

Първичният склерозиращ холангит, при който жлъчните пътища се възпаляват и склерозират е рядко усложнение на улцерозния колит. Заболяването прогресира бавно, като жлъчните пътища се стесняват и това довежда до застой на жлъчка в черния дроб. Симптомите включват: болка в дясното подребрие, отслабване, жълтеница, сърбеж по кожата. Заболяването прогресира до цироза на черния дроб.

Очни усложнения

Няколко очни състояния, например увеит, ирит, еписклерит и сухота в очите, са свързани с улцерозен колит или лечението на болестта.

Други системни усложнения при язвен колит са:

 • Венозни тромбози и тромбоемболии

Пациентите с улцерозен колит имат повишен риск от образуване на тромби. Точната причина за това не е известна. Допуска се, че роля има хроничният възпалителен процес, дехидратацията, обездвижването.

Образуването на тромб в дълбоките вени на долните крайници води до състояние, наречено флеботромбоза или дълбока венозна тромбоза.

 • Намаление на мускулната маса, изоставане в растежа

Язвеният колит, както и някои от медикаментите, използвани за лечението му могат да повлияят на растежа и да забавят пубертета. Ето защо при всички деца с улцерозен колит трябва да се провеждат редовни прегледи за измерване на височината и телесното им тегло.

Тези прегледи трябва да се извършват на всеки 3 до 12 месеца, в зависимост от възрастта на детето, от лечението, което те провеждат, и от тежестта на техните симптоми.

 • дехидратация
 • електролитни нарушения – дефицит на калий, калций, магнезий
 • анемия
 • амилоидоза
 • белодробна фиброза.

Прочетете за:
Улцерозен колит – чревни усложнения
Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)
Нодозна еритема (erythema nodosum)