Начало / Актуални теми / Къде боли черен дроб?

Къде боли черен дроб?

ян. 8, 2024

къде боли черен дроб

Болка или дискомфорт, свързани с черния дроб обикновено се усещат в горната дясна част на корема, точно под дясното подребрие.

Болката от черния дроб може също да се появи в епигастриума или вляво от срединната линия, под левия купол на диафрагмата. В този случай е трудно да се разграничи от болката в стомаха.

В редки случаи мястото на болка, свързана с черния дроб може да се яви в дясната лопатка или гърба.

Къде се намира черният дроб?

За да разберем къде боли черен дроб, трябва да знаем къде се намира той.

Черният дроб е най-обемистият вътрешен орган, който се намира в горния отдел на коремната кухина. Има заоблен десен и изтънен ляв край. Разположен е от дясната страна на корема, зад ребрата, под дясната диафрагма, но заема също голяма част от епигастриума и малка част от лявото подребрие.

Горната граница на черния дроб по медиоклавикуларната линия се намира на височината на шесто ребро, а долната – по края на дясната ребрена дъга. Размерът на черния дроб в дясната медиоклавикуларна линия е между 10 и 12 см.

Характерни особености на чернодробната болка

Важно е да се отбележи, че чернодробната тъкан няма рецептори за болка. Болката произхожда от нервите, инервиращи чернодробната капсула и париеталния перитонеум в областта на черния дроб. При множество патологични процеси, при които има възпаление, увеличаване или травма на черния дроб, настъпва раздразване, притискане или увреждане на тези нерви, при което се появява болка.

Много проблеми с черния дроб не причиняват коремна болка, а се проявяват с излъчваща се болка в гърба, дясното рамо или врата.

Болката от черния дроб може да има различни характеристики, например остра или тъпа, постоянна или на пристъпи.

Пациентите с чернодробно заболяване може да се оплакват още от: понижен апетит, горчив вкус в устата, гадене, повръщане, подут корем, запек или диария. Характерени симптоми са появата на жълтеница, тъмна урина, сърбеж по кожата.  

Редица тежки болести на черния дроб много дълго време протичат без болка. Ето защо чернодробните заболявания могат да бъдат много коварни, тъй като често хората не знаят, че имат чернодробен проблем, докато не се появят признаци на чернодробно заболяване в напреднал стадий.

Какви са причините за болка в черния дроб?

Болката в черния дробможе да бъде симптоми примного различни чернодробни заболявания, например:

 • остър вирусен хепатит
 • автоимунен хепатит
 • неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (NAFLD)
 • алкохолна мастна чернодробна болест
 • цироза на черния дроб
 • абсцес на черния дроб
 • киста на черния дроб
 • съдови проблеми – синдром на Бъд-Киари, тромбоза на порталната вена, хемангиом на черния дроб
 • хемохроматоза
 • болест на Уилсън
 • рак на черния дроб
 • травма на черния дроб.

Други проблеми, които не са свързани с черния дроб, като проблеми с жлъчния мехур или мускулно напрежение, също могат да се проявят с болка в чернодробната област.

Прочетете за:
Болка в черния дроб – причини