Начало / Актуални теми / Какво представляват носните полипи?

Какво представляват носните полипи?

май 8, 2014

Носните полипи са меки, безболезнени и неканцерогенни образувания по вътрешната повърхност на носа и синусите. Те се дължат най-често на хронично възпаление на дихателните пътища в резултат на астма, често повтарящи се инфекции, алергии, нарушения на имунната система.

Малките носни полипи могат да не причинят оплаквания. По-големите образувания обаче могат да блокират навлизането на въздух през носа и да затруднят дишането. Други усложнения в резултат на носните полипи могат да бъдат влошен усет за мирис и чести инфекции.

Какви са причините за появата на носни полипи?

Учените все още не са установили точната причина за развитието на полипите в носа. Не е ясно защо при някои хора се наблюдават хронични възпаления или защо наличната инфекция при някои води до развитието на полипи, а при други не.

Носните полипи могат да се развият във всяка една възраст, но се срещат по-често около 30-40 годишна възраст. Те могат да се оформят навсякъде в носа и синусите.

Има ли рискови фактори?

Всяко едно състояние, което може да предизвика хронична инфекция в областта на носа или синусите, може да увеличи вашият риск от развитие на носни полипи. Такива състояния са например: астма, муковисцидоза, случаи на носни полипи в семейството.

Какви са симптомите при носни полипи?

Наличието на полипи в носа в повечето случаи не води до оплаквания. Обикновено полипите са свързани с хронично възпаление на носната лигавица – хроничен риносинуит.
Чести оплаквания на пациентите с риносинуит, съпроводен от носни полипи са:
– хрема
– намален или липсващ усет за мирис
– загуба на вкус
– болка в горната зъбна редица
– главоболие
– усещане на напрежение в областта на челото
– хъркане.

Какви могат да бъдат усложненията при носни полипи?

Носните полипи могат да доведат до някои усложнения, тъй като те нарушават нормалния приток на кислород. По-често срещани усложнения са:

  • Обструктивна сънна апнея – това е потенциално опасно състояние, при което пациентите спират да дишат за 1-2 минути по време на сън.
  • Астматичен пристъп – хроничният риносинуит, който може да съпътства носните полипи може да предизвика астматичен пристъп.
  • Разпространяване на инфекцията към очната ябълка – ако инфекцията се разпространи към окото това може да доведе до оток в тази област, невъзможност за движение на окото, влошено зрение.
  • Менингит – инфекцията, може да се разпространи и към обвивките на мозъка и да се развие менингит.

Какво е лечението?

Лечението на носните полипи обикновено започва с медикаменти, чиято цел е намаляването на техните размери. Вашият лекуващ лекар може да ви предпише кортикостероиди под формата на спрей, с които да овладеете възпалението. По- често използвани кортикостероиди са Флутиказон, Беклометазон. Ако кортикостероидът под формата на спрей не окаже желаният ефект могат да бъдат предписани медикаменти от същата група за орално или венозно приложение.

Ако лечението с медикаменти не доведе до намаляване размерите на полипите може да се наложи да бъдат отстранени оперативно. В момента най-често се избира ендоскопският начин на отстраняване, който е по-малко инвазивен и възстановяването след него е много по-бързо.

Прочетете за:
Носна полипоза