Начало / Актуални теми / Ухапване и ужилване от насекоми – какво трябва да знаем?

Ухапване и ужилване от насекоми – какво трябва да знаем?

мар. 28, 2014

ухапване от насекоми

Ухапванията и ужилванията от насекоми са често срещани, особено през пролетния и летния сезон. Те обикновено водят до зачервяване и подуване в засегната област. В някои случаи обаче едно обикновено ужилване може да доведе до сериозна алергична реакция.

Повечето реакции в резултат на ужилване и ухапване от насекомо са леки и включват сърбеж или парещо усещане в засегнатата област, което изчезва след няколко дни. В някои случаи реакцията на организма може да бъде забавена и да бъде съпроводена с покачване на телесната температура, обрив, болки в ставите и подути лимфни възли. Понякога при пациентите могат да се наблюдават едновременно непосредствената и забавената реакция в резултат на ухапване или ужилване от насекомо.

Какви са признаците на алергична реакция?

Дразнещите субстанции, които могат да се съдържат в слюнката и жилото на насекомите могат да причинят по-сериозен и генерализиран отговор на имунната система на човек. В такива случаи се говори за алергична реакция. Тя може да протече с някои от следните симптоми:

 • Сърбеж по цялото тяло и поява на обриви в различни части на тялото
 • Подуване в областта на лицето, като могат да бъдат обхванати устните, езикът и структурите в гърлото, което от своя страна може сериозно да затрудни дишането на пациента.
 • Коремни болки и крампи.
 • Генерализирано зачервяване на кожата в резултат на разширяване на кръвоносните съдове.
 • Ускорена сърдечна дейност.
 • Ниско кръвно налягане и в някои случаи загуба на съзнание.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Ако започнете да изпитвате симптоми и имате оплаквания, които не са свързани само с мястото на ужилване или ухапване е нужно да потърсите медицинска помощ, защото тези симптоми могат да индицират развитието на алергична реакция (анафилактичен шок).

Ако не знаете какво насекомо ви е ухапало или ужилило е нужно да наблюдавате засегнатият кожен участък, за да може навреме да забележите първите признаци на инфекция или алергия.

Хора, които страдат от различни алергии е нужно да се консултират със специалист своевременно ако започнат да изпитват някои тревожни симптоми, като например затруднения при дишане, стягане в областта на гърдите, загуба на съзнание.

Какво да направите при ужилване или ухапване от насекомо?

Леки алергични реакции

Първата стъпка е да се преместите на безопасно място. Трябва да премахнете жилото, ако има такова, за да намалите вероятността от навлизане на по-голямо количество от вредните съставки, които се съдържат в него. Измийте засегнатата област със сапун и топла вода. За да намалите отока и възпалението поставете лед на мястото на ужилването. За намаляване на болката може да приемете болкоуспокояващи като например ибупрофен.

Тежки алергични реакции

При по-сериозни алергични реакции се ангажира не само мястото на ухапване или ужилване и състоянието на пациентите бързо може да се влоши. Задължително повикайте спешна помощ ако забележите някои от следните симптоми:

 • затруднения при дишане
 • подуване на устните и в областта около гърлото
 • световъртеж
 • обърканост
 • ускорена сърдечна дейност
 • генерализиран обрив
 • гадене, коремни крампи и повръщане.

Докато чакате пристигането на специализирана помощ проверете дали човекът, който е получил алергична реакция случайно не носи в себе си медикаменти за такива ситуации като готови спринцовки с епинефрин, които обикновено се инжектират в областта на бедрото. Друго,което може да направите е да премахнете всички дрехи, които биха могли да пречат на дишането на пациента и да го обърнете на една страна, за да го предпазите от задавяне. Ако забележите, че пациентът няма пулс, започнете сърдечен масаж до пристигането на спешна помощ.

Прочетете за:
Видове алергични реакции
Анафилактичен шок