Начало / Актуални теми / Състояния, които водят до необяснимо покачване на теглото

Състояния, които водят до необяснимо покачване на теглото

апр. 3, 2013

Има много медицински състояния, които могат да доведат до нежелано и необяснимо покачване на телесното тегло. Често се случва хора да се оплакват, че не са променили по никакъв начин хранителните си навици, не прекаляват с храната, а качват килограми. В повечето случаи зад това оплакване стои някакво заболяване, от което пациентите страдат.

Какви са често срещаните състояния, при които има необяснимо покачване на теглото?

Депресия
Ако вие страдате от депресия и приемате антидепресанти за нейното лечение, очаквайте да покачите вашите килограми в резултат на провежданото лечение. В други случаи самата депресия може да доведе до покачване на теглото, поради факта, че когато са в депресия хората се чувстват изморени и тяхната физическа активност намалява.

Хипотиреоидизъм
Хипотиреоидизмът е заболяване, при което щитовидната жлеза не секретира нужното количество щитовидни хормони, в резултат на което нормалният метаболизъм се нарушава и се забавя. Други симптоми на хипотиреоидизмът са болки в ставите, сърдечно съдови проблеми. За лечението на това заболяване се дават хормонални средства, които да възстановят баланса.

Синдром на поликистозните яйчници
Това е заболяване, което се среща предимно при жени във фертилна възраст. При него размерът на яйчниците се увеличава поради образуване на множество кисти в тях. Синдромът на поликистозните яйчници предизвиква не само покачване на килограмите, но и нарушения в менструалния цикъл, повишено окосмяване и поява на акне. Заболяването се контролира с приема на контрацептиви или чрез хирургична интервенция.

Синдром на Къшинг
При това състояние в организма се наблюдава увеличаване на нивата на хормона кортизол над нормалното. Това може да се дължи както на органично заболяване, така и да е резултат от лечение с кортикостероиди. Симптомите на заболяването са увеличаване на мастната тъкан, основно в областта на корема, акне, бавно заздравяващи рани.

Покачване на килограми в резултат на остаряване
С напредването на годините метаболизма постепенно се забавя и лесно се натрупват килограми. Освен това тяхното сваляне вече става много по-трудно именно поради забавения метаболизъм. Така с остаряването хората трябва да внимават какви храни приемат и в какви количества, за да се предпазят от нежелано покачване на килограми.

Недоспиване
Според скорошно проучване над 63 % от американците спят по-малко от 8 часа всекидневно. Колкото по-малко спите, толкова повече нараства възможността за покачване на килограми. Недоспиването води до намаляване на хормона лептин, за който се смята, че регулира апетита и се покачва нивата на хормона грелин, който от своя страна води до покачване на апетита. Така в резултат на недоспиването и променените нива на хормоните хората качват нежелани килограми.