Няма точна дефиниция на понятието суперхрани, но се счита, че това са плодове и зеленчуци, които са особено полезни за здравето на човека. Според това определение къдравото зеле трябва да бъде сред топ десет на суперхраните.
Къдравото зеле е богат източник на витамини и минерали, които са полезни за черния дроб, подпомагат храносмилането и детоксикацията на организма.
В къдравото зеле се съдържа повече желязо отколкото в месото. Съдържанието на калций в съчетание на магнезий, необходим за усвояването му е по-високо, отколкото в млякото.
Къдравото зеле е богато на фибри, от които човек се нуждае много. Дефицитът на фибри се свързва с редица заболявания, като храносмилателни нарушения и злокачествени заболявания.
Всяка порция къдраво зеле осигурява повече от 120 g омега – 3 мастни киселини и над 90 g омега – 6 мастни киселини.
Има противовъзпалителен ефект и може да помогне при автоимунни заболявания.
Лесно се приготвя и е много вкусно.