Ново проучване твърди, че приемът на кофеинови напитки дори 6 часа преди сън може да има негативен ефект върху съня вечер. Изпиването на една чаша кафе по пътя след работа може да има същия негативен ефект, който би имало изпиването на една чаша кафе точно преди лягане.

В проучването са взели участие 12 напълно здрави хора. Те са били помолени да спазват обичайния си режим на сън. На всеки участник били дадени по три хапчета, които да приема за четири дни. Първото хапче, трябвало да бъде прието 6 часа преди сън, второто три часа преди сън и третото точно преди лягане. Едно от хапчетата съдържало 400 мг кофеин, който се равнява на две-три чаши кафе, докато останалите хапчета не съдържали нищо в себе си. В един от четирите дни и трите хапчета не съдържали кофеин.

Нарушенията в съня при участниците били оценявани по два начина, чрез монитор, който следял съня на пациентите у дома и чрез воденето на дневник всеки ден от участниците. Резултатите от проучването сочат, че консумацията на кофеинови напитки 3 и дори 6 часа преди сън, значително влошава нощния сън и той намалява приблизително с около час.

Според учените това е първото по рода си такова проучване, което изследва ефекта на определена доза кофеин, взета в различни часове на деня. Резултатите сочат, че е най-добре кофеиновите напитки да се избягват след 5 часа следобед, ако искаме да имаме здравословен и ползотворен сън. Специалистите в областта на съня винаги са предполагали, че кафето оказва продължителен ефект върху организма и може да наруши съня. С това проучване се дават и обективни доказателства в тази насока.
Проучването е публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!