Начало / Актуални теми / Изкълчване (дислокация) на рамото

Изкълчване (дислокация) на рамото

апр. 8, 2014

ръгби

Изкълчването на рамото обикновено възниква при падане върху ръката. При дислокацията раменната кост излиза от раменната ямка, в която се намира, а тъканите, които я поддържат на място могат да бъдат разтегнати или разкъсани.

Рамото е една от ставите, които най-лесно се изкълчват. Това е така, защото върха на раменната кост, който има формата на топка, се разполага в много плитка ямка. Именно това е причината ръката да е толкова подвижна и имаме възможност да я движим в най-различни посоки, но това я прави и много лесно ранима и нестабилна.

Повечето от пациентите изкълчват рамото си по време на спорт, като ръгби или по време на спортни инциденти, като падане върху изпъната ръка.

Какви са симптомите при изкълчване на рамото?

При изкълчването на рамото болката, която изпитват пациентите е много силна, защото обикновено има разкъсване на лигаменти, които поддържат раменната кост на място. Пациентите избягват да движат ръката си, защото това им причинява допълнителна болка. Рамото загубва нормалния си объл контур, защото раменната коста е извън раменната ямка, като костта се напипва като твърда бучка в близост до раменната става. В областта на рамото може да се наблюдава оток и натъртване на тъканите в резултат на травмата.

Ако смятате, че сте изкълчили рамото си е нужно задължително и възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ. Това е така, защото е нужно да бъдат направени изследвания, които да установят колко сериозно е нараняването и дали има увреда на нерви.

Как се диагностицира изкълчването на рамото?

Освен огледа на рамото, който ще направи лекарят е нужно да бъдат извършени някои допълнителни изследвания, които да потвърдят или отхвърлят диагнозата със сигурност. По-често използваните изследвания са:

Рентген – при този тест може да се види изместването на раменната кост от раменната ямка

Ядрено-магнитен резонанс – това изследване рядко се използва за доказване на изкълчване на рамото, но то може да докаже освен изкълчването и увреждането на меките тъкани в близост в резултат на инцидента.

Електромиография – тази процедура измерва електрическите импулси, които се произвеждат в нашите мускули. Чрез това изследване лекарите могат да установят дали има увреждане на нерви в близост до раменната става в резултат на травмата.

Какво е лечението?

В повечето случаи се налага наместването на раменната кост в раменната ямка от лекар в спешно отделение. Преди това е нужно да се извърши рентгеново изследване, за да се прецени дали няма счупване на някоя кост, защото при изкълчването често се чупи върха на раменната кост. Това усложнение на дислокацията е по-характерно за възрастните хора.

За да се извърши наместване е нужно първо пациентът да бъде обезболен и да му бъде обяснено каква е процедурата. Връщането на раменната кост в раменната ямка се нарича редукция. При нея лекарят с помощта на асистент най-често затегля крайника в посока, противоположна на тази, в която го дърпат мускулите. При наместването на раменната кост се чува характерно изщракване. След извършването на редукция е нужно крайникът да се обездвижи за две до шест седмици.