Лекарството амантадин, използвано за лечение на болестта на Паркинсон също ускорява възстановяването след тежки мозъчни травми, съобщават учени.

Те са провели проучване в САЩ, Дания и Германия, обхващащо 184 пациента на средна възраст 36 години, които са били в безсъзнание в резултат на мозъчна травма.

В продължение на 4 седмици 87 пациента са приемали амантадин, а останалите участници са приемали плацебо.

Пациентите, приемали амантадин са показали значително подобрение по време на тяхната рехабилитация. Те по-бързо възстановили способността си да разпознават обекти, да задържат вниманието си, да общуват чрез кимане и жестове, да изпълняват команди.

Две седмици след спиране на лечението, обаче постигнатият напредък се забавя.

Учените не знаят дали по-продължително лечение ще доведе до по-изразен и постоянен ефект.

Резултатите от проучването са публикувани в New England Journal of Medicine.

Много лекари използват амантадин при мозъчни травми от години, но това е първото голямо проучване, което доказва ползата от прилагането му.

В бъдещи изследвания учените трябва да установят най-ефективната доза амантадин, оптималната продължителност на лечението, колко време след мозъчната травма трябва да се започне лечението.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!