Начало / Хранене и диета / Кофеинът подсилва паметта

Кофеинът подсилва паметта

ян. 13, 2014

Според проучване, проведено наскоро в САЩ може скоро да разчитаме на кофеина, не само да ни разбужда сутрин, но и да подпомага нашата памет. Проучването е публикувано в списание Природна Неврология и в него са взели участие 160 души, чиято памет е изследвана за период от 24 часа.

Учените са установили, че участниците, които са приели таблетки с кофеин са се представили по-добре на тестовете за памет. Но те припомнят,че кофеинът може да има и някои неблагоприятни ефекти, като например може да причини нервност и тревожност.

Учените от Университета Джон Хопкинс са провели подобно проучване, в което са взели участие хора, които не употребяват редовно кофеинови напитки. В началото на проучването са взети проби от слюнка, за да се установи какво е изходното ниво на кофеин в организма на участниците. След това те са помолени да погледнат серия от образи за кратко време.

Пет минути по-късно половината от тях са получили таблетки, съдържащи 200 милиграма кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе, а другата половина са получили плацебо таблетка. 24 часа след приема на таблетките са взети отново слюнчени проби. На следващия ден и двете групи са били изследвани каква част от видяните предния ден образи помнят.

Период от 24 часа може да изглежда много кратък, но за паметта това е достатъчен период. Обикновено забравяме най-много в първите 2 часа след като сме възприели нова информация. Нарочно на участниците на следващия ден са били показвани образи, които те са видели предния ден, нови снимки, които те не са виждали преди и такива, които леко са се различавали от тези от предния ден.

Участниците, които са приели кофеинови таблетки са успели по-успешно да разграничат образите, които леко са се различавали. Тази способност говори за по-дълбоко ниво на запомняне на информацията. Именно тази способност на мозъка да разграничава обекти, които се различават незначително според учените се подпомага от кофеина.

Кофеинът наистина може да помогне за по-доброто запаметяване на нова информация и да подобрява концентрацията, но учените напомнят, че най-добрият начин да подпомогнете паметта си е сънят. Затова и пиенето на кофеинови напитки малко преди сън не е препоръчително.