Начало / Актуални теми / Какви видове екзема има?

Какви видове екзема има?

ян. 20, 2014

Екземата е често срещан кожен проблем, който се характеризира със зачервяване на кожата. Другото има на екземата е дерматит. Има различни видове екзема. Някои от общите симптоми на това заболяване са:

  • сърбеж, който в някои случаи може да бъде толкова силен, че да има разраняване на кожата;
  • лющене на кожата, съпроводено с изсушаване на подлежащата кожа;
  • зачервяване на кожата;
  • поява на мехурчета, пълни с бистра течност.

Кои са по-често срещаните форми на дерматит?

Атопичен дерматит

Това е най-често срещаната форма на екзема. Най-често се засягат деца. Обикновено децата с атопичен дерматит страдат и от сенна хрема или астма. Най-често се засяга кожата на лицето, ръцете и краката. Основната характеристика на този вид екзема е силния сърбеж, който в някои случаи може да е толкова сериозен, че да доведе до проблеми със съня и силна раздразнителност.

Атопичният дерматит се характеризира с периоди на обостряне на заболяването, които се дължат на някои отключващи фактори, като например:
– сапуни и детергенти;
– кожни инфекции;
– домашен прах и полени.

Контактен дерматит

Този  тип дерматит най-често се получава по време на работа с различни препарати и продукти. Има два вида контактен дерматит:

  • иритативен, който се дължи на ежедневен контакт с продукти, които дразнят кожата. Той обикновено се съпровожда със суха, зачервена кожа, която изглежда като изгорена.
  • алергичен, който е по-рядко срещания подвид на контактен дерматит. Дължи се на развитието на алергия към даден химикал. При контакт с дадения химикал кожата реагира обикновено със зачервяване, сърбеж и в някои случаи поява на мехури пълни с бистра течност.

Себореен дерматит

Този вид дерматит се развива в области, където има по-голямо струпване на мастни жлези, каквито са скалпа на главата и носа. Много често при възрастните себорейния дерматит започва под формата на пърхот, който впоследствие се усложнява с развитието на зачервена кожа на главата и повишено лющене на кожата на главата. Себорейният дерматит може да се разпространи и да обхване и кожата на лицето и врата. Смята се, че себорейният дерматит се дължи на наличието и размножаването на гъбичката Фитоспорум овале в кожата на главата.

Дискоиден дерматит

Той още е познат като нумуларен дерматит. Характеризира се с появата на дискоидни зачервявания по кожата. Среща се по-често при тинейджъри. Обикновено започва в областта на долните крайици и може да се разпространи към други части на тялото. Кожата в областта на зачервяванията е силно сърбяща и инфектирана. След избледняването на дискоидното зачервяване кожата остава суха и лющеща се.

Дисхидротичен дерматит

Този вид дерматит засяга кожата на ръцете и краката. Причината за неговата поява не е ясна. Първият симптом обикновено е силен сърбеж. След това могат да се появят мехури с бистра течност, които обикновено изчезват след около 2-3 седмици, а кожата където е имало развитие на мехури остава суха. Този вид екзема може да протича хронично. Лечението е с прилагането на студени и влажни компреси, които да облекчат сърбежа и прием на кортикостероидни медикаменти.

Невродерматит

Този дерматит е характерен за хора, които имат вредния навик да разчесват кожата си в някоя част от тялото. Най-често се засягат кожата на гърба, гениталиите, скалпа, китките и глезените. Често хората разчесват кожата си без дори да осъзнават това. Кожата в засегнатата област обикновено задебелява и се наблюдава дифузно зачервяване.

Прочетете за:
Контактен дерматит
Себореен дерматит

Последни публикации