Начало / Хранене и диета / Положителни и отрицателни страни на яйцата

Положителни и отрицателни страни на яйцата

фев. 25, 2013

С консумацията на яйца човек може да си набави голяма част от нужните на организма витамини и минерали. Но прекомерната консумацията на този продукт също така може и да бъде вредна за човека и затова е добре да се знае какви са положителните и отрицателните черти на яйцата.

Положителни страни

Яйцата се наричат още супер храна, защото са изключително богати на протеини, омега-3 мастни киселини и калций. Тези хранителни вещества са много важни за доброто физическо състояние на човешкия организъм. Нашето тяло се нуждае от протеини за изграждане на мускулите, омега-3 мастни киселини за покачване нивата на полезния холестерол (HDL) в организма и калций за поддържане здравината на костите и зъбите.

Яйцата още са богати на витамин А, който е нужен за здрава и красива коса и за доброто зрение.

Наличните в яйцата витамин В12 и фолиева киселина спомагат за регенерацията на клетките и е доказано, че предпазват от развитие на рак на гърдата. Витамин В12 също спомага за правилното функциониране на мозъка и по-добрата памет. Смята се още, че той намалява риска от болестта на Алцхаймер.

В жълтъка на яйцата се съдържа витамин Д, който е важен за изграждането и поддържането на здравината на костите и още е важен за добра имунна защита.

За бременните жени е важно редовно да консумират яйца, защото те им доставят нужните количества фолиева киселина за правилното развитие на тяхното бебе.

Отрицателни страни

Особено важна е правилната подготовка на яйцата и доброто сваряване, защото ако яйцата не са преминали през достатъчна термична обработка има риск от заразяване със салмонела, която се проявява с разстройство, газове, повръщане и други стомашни проблеми.

Винаги купувайте яйца от производители, за които сте се убедили, че произвеждат качествена продукция.

Белтъците са особено богати на натрий. В едно средно по големина яйце се съдържат около 430 мг натрий. Хората, които трябва да ограничават количеството на натрий трябва да внимават с консумацията на яйца.

Хора, при които има високи нива на холестерола, оплакват се от високо кръвно налягане или страдат от диабет трябва да ограничават приема на яйца до две на седмица, тъй като в тях се съдържа около 200мг холестерол, който е вреден за тяхното състояние.

Яйцата са важна част от хранителния режим на всички хора и трябва да се консумират внимателно. Важното е да запомните, че прекалените количества от каквото и да било са вредни, затова регулирайте хранителния си режим и включвайте яйцата в менюто си поне 2-3 пъти седмично.