Начало / Хранене и диета / Употребата на алкохол води до ранна смърт и загуба на памет

Употребата на алкохол води до ранна смърт и загуба на памет

ян. 16, 2014

Според наскоро проведено проучване над 80 000 годишно в Северна и Южна Америка умират в резултат на употреба на алкохол. Учените са достигнали до това заключение след като в продължение на две години са изследвали смъртните актове на хора от 16 страни в Южна и Северна Америка.

Според ръководителя на проучването Маристела Монтейро хората в днешно време пият алкохол в големи количества и в резултат на това умират по-рано от очакваното. Всички тези случаи на смърт са предотвратими.

За алкохолна злоупотреба се смята приемът на повече от една чаша алкохолен концентрат за жени и повече от две чаши дневно за мъже. След като са прегледали всички предоставени документи учените са установили, че една от водещите причини за смърт е било увреждането на черния дроб.

Според изследователите страните, в които има по-ниско осигуряване на здравни грижи и труден достъп на пациентите до здравната система има по-висок риск пациентите да починат в резултат на злоупотреба с алкохол. Само 30% от лекарите разпитват пациентите си дали приемат алкохол и ако приемат какво е дневното количество на приетия алкохол.

В друго проучване проведено наскоро учените изследват какъв е ефекта на алкохола върху паметта и те са установили, че приемът на повече от две чаши и половина алкохолен концентрат дневно ускорява процеса на загуба на паметта.

Учените са проследили 5000 мъже и 2000 жени за период от 10 години и са стигнали до заключението, че при пациентите, които употребяват 2 чаши и половина вино, бира или друг твърд алкохол процесът на намаляване и загуба на памет се ускорява с около 6 години. Това е особено валидно за мъжете, при които е установено, че влиянието на алкохола върху техния организъм е по-сериозно.