Начало / Актуални теми / Хипотиреоидизъм – причини за възникване и симптоми

Хипотиреоидизъм – причини за възникване и симптоми

окт. 9, 2013

хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не функционира правилно и не произвежда нужното количество щитовидни хормони. При хипотиреоидизмът се нарушава нормалния хормонален баланс на организма. Основно възрастните хора се засягат от това заболяване, но децата също могат да заболеят от хипотиреоидизъм.

Добрата новина е, че има точни тестове за определяне на дейността на щитовидната жлеза, които могат да засекат заболяването в ранни етапи. От друга страна и лечението на хипотиреоидизма със заместителна хормонална терапия не е сложно след като бъде открита нужната доза хормони за съответния пациент.

Какви могат да бъдат причините за възникване на хипотиреоидизъм?

Автоимунно заболяване

Най-честата причина за хипотиреоидизма е автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото. При автоимунните заболяване имунната система на пациента образува антитела срещу собствените си тъкани. В някои случаи антителата могат да бъдат образувани срещу структурите на щитовидната жлеза. Причината за възникване на автоимунните заболявания е все още неясна.

Лечение на хипертиреоидизъм

Състоянието, при което щитовидната жлеза произвежда повече от нужното количество щитовидни хормони е известно като хипертиреоидизъм. Това състояние често се лекува с радиоактивен йод или анти-тиреоидни медикаменти, за нормализиране функцията на щитовидната жлеза. В някои случаи в резултат на лечението може да се предизвика реактивен хипотиреоидизъм.

Операция на щитовидната жлеза

Премахването на голяма част от щитовидната жлеза най-често поради някакъв раков процес може да доведе до значително понижаване на количеството щитовидни хормони.

Прием на медикаменти

Някои лекарствени средства, като литият например, който се използва в лечението на някои психиатрични заболявания могат да окажат влияние върху правилното функциониране на щитовидната жлеза и да предизвикат хипотиреоидизъм. Затова преди започването на приема на каквито и да било медикаменти е добре да говорите с вашия лекуващ лекар какви могат да бъдат нежеланите ефекти от терапията.

Бременност

При някои жени по време на бременността или малко след раждането се развива хипотиреоидизъм. Най-често това се дължи на образуване на антитела срещу клетките на щитовидната жлеза в организма на бременната. Ако хипотиреоидизмът по време на бременността не се лекува има повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и прееклампсия. Освен това хипотиреоидизма при бременните може да повлияе и на правилното развитие на плода.

Какви са симптомите на хипотиреоидизъм?

В зависимост от това колко тежък е дефицита на хормони се определя и тежестта на симптомите при хипотиреоидизма. В началото на заболяването обикновено симптомите са трудно забележими. Но с напредването на болестта метаболизма започва значително да се забавя и симптомите стават  по-изразени. Някои от по-често срещаните симптоми са:

  • умора
  • повишена чувствителност към ниски температури
  • запек
  • суха кожа
  • необяснимо покачване на теглото
  • мускулна слабост
  • забавена сърдечна дейност
  • депресия
  • нарушения в способностите за запаметяване.

Стандартното лечение на хипотиреоидизма включва приема на синтетични щитовидни хормони, които възстановят хормоналния баланс на организма. Нивата на щитовидните хормони се проследяват на всеки шест седмици, за да се прецени дали избраната доза на синтетични хормони е адекватна.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм
Видове хипотиреоидизъм