Начало / Красота и здраве / Сърбяща кожа – домашни методи за лечение

Сърбяща кожа – домашни методи за лечение

юни 15, 2018

сърбяща кожа

Случвало ли ви се е да изпитвате непрекъснат кожен сърбеж? Сърбящата кожа е често срещано оплакване, което засяга много хора по света. При по-тежки случаи пациентите срещат затруднения дори при изпълнение на ежедневните си дейности, в резултат на тежкия сърбеж.

Причината за сърбежът може да бъде най-различна – алергична реакция, ухапване от насекомо, кожна инфекция, използване на изсушаващи сапуни и детергенти. Много домашни средства могат да облекчат оплакванията ви и да ви предпазят от вероятни усложнения, в резултат на честото разчесване.

Ето и някои от най-често използваните домашни методи за лечение при сърбяща кожа:

Сода за хляб

Содата за хляб е често използвано средство при сърбяща кожа, както и при кожни обриви. Съставките, които се съдържат в нея облекчават кожното раздразнение, поради техният противовъзпалителен ефект. Содата за хляб има естествени киселинно неутрализиращи свойства и по такъв начин  допълнително облекчава сърбежа.

Добавете една чаша сода за хляб към вана, пълна с хладка вода. Разбъркайте добре водата и накиснете цялото си тяло за около 20-30 мин. Оставете кожата да изсъхне сама след това, а не я изсушавайте с кърпа.

Алое вера

Нарежете няколко листа от алое и изцедете всичкия гел, който се съдържа в тях. Нанасяйте от него върху сухата и раздразнена кожа, за да я облекчите. Алое верата ще овлажни кожата и ще образува предпазен слой, който ще пречи на вредни субстанции да навлизат в кожата за кратък период от време.

Студена вода

Тъй като импулсите за студено и сърбеж се пренасят от едни и същи нервни окончания, прилагането на студено върху кожата може да блокира изпращането на импулси към мозъка за сърбеж. Студените душове или прилагането на лед върху проблемните области може да ви донесе облекчение.

Мляко и мед

Изсипете малко прясно мляко в купа и натопете памучен парцал в него. След това поставете напоеният парцал върху кожата и оставете за няколко минути. Млякото има противъзпалителни свойства, чрез които може да помогне за облекчаване на сърбежа.

Друго, което може да изпробвате е да нагреете леко 2 супени лъжици мед и да нанесете от тях върху участъците от кожата, където сърбежът е най-интензивен, докато медът все още е топъл. Оставете меда върху кожат за 15 минути и след това измийте кожата с хладка вода. Медът помага за задържането на водата в кожата, има антимикробни и антиоксидантни свойства, затова е и толкова често използван при изготвянето на козметични продукти.

Есенциални масла

Има налични много натурални масла, които имат противовъзпалителни свойства и имат способността да облекчават раздразнената кожа. Може да добавете от тях към ваната си или да ги прилагате направо върху проблемните участъци. Някои от най-подходящите масла, които може да използвате са масло от лайка, невен, лавандула, мента, розмарин и коприва.

Лимон

От векове хората използват сокът от лимон за облекчаване на раздразнена и сърбяща кожа. В лимонът се съдържа лимонена и оцетна киселина, които имат антисептични, обезболяващи и противовъзпалителни свойства.

За да се възползвате от тези полезни свойства изтискайте сокът на един лимон и нанесете с памучно тампонче от него върху проблемните участъци. Оставете кожата да изсъхне и я изплакнете с хладка вода. Повтаряйте тази процедура два пъти дневно, докато не усетите облекчение.

Последни публикации