Начало / Мъжко здраве / Защо брадата може да бъде полезна за мъжа

Защо брадата може да бъде полезна за мъжа

юли 5, 2016

брада

Брадите имат някои недостатъци, като това, че предизвикват сърбеж например и изискват постоянна поддръжка. Но те освен това могат да имат някои ползи за здравето на мъжа, за които най-вероятно не сте и предполагали. Така, че следващият път, когато се замислите дали да си пуснете брада може да вземете и тях предвид.

Предпазва кожата на лицето от слънцето

Колкото повече кожата ви е изложена на слънчевите лъчи, толкова по-голям е и рискът да развиете някои неприятни кожни състояния, от слънчево изгаряне дори до рак на кожата.

Брадата предпазва часто от лицето ви от вредните слънчеви ултравиолетови лъчи. Освен това кожата, под брадата се запазва по-еластична и има по-добър вид, защото не е изложена на пряко слънчево огряване.

Предпазва от неприятните ефекти на честото бръснене

При редовно бръснене често кожата се раздразва и зачервява. В резултат на бръсненето мъжете с по-чувствителна кожа могат да развият фоликулит или друго неприятно кожно състояние. Освен това мъжете, които предпочитат гладко избръсната кожа често се оплакват от враснали косми и кожни инфекции. Ако искате да се предпазите от всички тези неприятни състояния, решението е просто – не се бръснете и си пуснете брада.

Предпазва от заболявания

Топлината, която осигурява брадата помага не само за поддържането на телесната температура, когато например сте навън през зимата и карате ски, но и колкото и странно да звучи, може да ви предпази от настинка. Брадата поддържа врата ви по-топъл, повишава температурата и намалява риска от настинки през зимата.

Намалява риска от астматичен пристъп

Хората, страдащи от астма знаят, че праха и полените от въздуха могат да предизвикат обостряне на тяхното състояние. Но космите от брадата, които са разположени близо до носа могат да улавят полените и праховите частици и да ви предпазят от пристъп. Тъй като брадата може да задържа много такива частици е важно да обръщате внимание на нейната поддръжка и често да я измивате с вода и сапун.

Забавя стареенето

Хората често казват, че брадата визуално състарява. Но истината е, че тя поддържа кожата на лицето в по-добро състояние и поради тази причина с брада може да изглеждате по-млади. Това е така, защото космите по лицето пречат на водата да се изпари от кожата и я задържат в нея. По този начин  брадата спомага за по-добрата хидратация и по-добрия вид на кожата.

Спестява ви време и намалява нивата на стрес

Бръсненето всеки ден отнема между 5 и 10 минути на мъжа. Това означава, че губите приблизително 4 часа всеки месец за тази дейност. Може да прекарате много по-приятно това време с близките си. Като си пуснете брада ще си осигурите повече свободно време и ще намалите нивата на стреса в ежедневието си.