Начало / Отслабване / Как да потиснете апетита?

Как да потиснете апетита?

ян. 8, 2021

как да потиснете апетита

Повишеният апетит е най-големият враг на диетата. Главната причина, поради която хората се отказват от усилията си за отслабване е, че огладняват.

Ето няколко съвета за това как да се справите с повишения апетит, да намалите глада и да ядете по-малко, които ще ви помогнат да преминете към новия си здравословен начин на живот за отслабване с минимален дискомфорт.

Пийте напитки без калории (вода, чай)

Водата изпълва стомаха и по този начин потиска глада. Понякога човек не е в състояние да разбере дали наистина е гладен или е жаден.

По този начин, пиенето на малко вода (1/2 до една чаша) ще помогне за намаляване на глада или за изчезването му, ако истинската нужда е била жажда.

Горещият чай върши още по-добра работа. Получавате усещането за топла храна без калории (ако не сложите захар). Ароматизираните чайове без кофеин предлагат много вкусове и аромати, които ще ви накарат да забравите за яденето за известно време.

Консумирайте повече протеини

Включването на повече протеини в диетата ви може да намали апетита и да ви предпази от преяждане. Протеините имат способността да ви засищат по-дълго време.

В 1 грам протеини се съдържат 4 калории, което ги прави по-предпочитан макронутриент (заедно с въглехидратите), за разлика от мазнините, които съдържат 9 калории в 1 грам.

Протеините се усвояват по-дълго време. Те претърпяват разграждане с помощта на солната киселина в стомаха, след което попадат в тънките черва за по-нататъшно разграждане. Този процес забавя изпразването на стомаха и забавя появата на чувството за глад.

Приемайте повече фибри

За да постигнете целта си да отслабнете, трябва да консумирате повече храни с ниска калорийна плътност (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни). Тези храни са богати на фибри и вода и следователно доставят много малко калории.

Фибрите са баластни вещества, които не се усвояват в червата. Те биват разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри образуват гелоподобен слой около храната в стомаха и забавят усвояването на глюкозата и холестерола. Неразтворимите фибри спомагат за по-бързото изпразване на дебелото черво.

Диетата с високо съдържание на фибри помага да се чувствате сити по-дълго време, като по този начин предотвратява преяждането и глада между храненията.

Променете лошите си навици, разходете се

Много хора имат лошия навик да похапват сладкиши или чипс, когато скучаят или са претоварени с работа.

Навиците са добре установени невронни връзки в мозъка, които улесняват придържането към определени видове поведение. Но вие може да създадете алтернативни навици. Например вместо да посегнете към бисквитка, излезте на 10-минутна разходка. Правете това всеки път, когато ситуацията се повтаря.

След няколко разходки вашият нов навик ще се утвърди и ще ви спести няколко стотин калории. Освен това разходката ще повиши енергията ви, ще избистри ума ви и дори ще изгори няколко калории.