Начало / Отслабване / Нискокалорични храни

Нискокалорични храни

дек. 10, 2021

нискокалорични храни

Ако искате да отслабнете, включването на нискокалорични храни в ежедневната ви диета е важна стъпка. Има много храни, които са нискокалорични, но едновременно с това вкусни, пълни с хранителни вещества и засищащи.

Когато търсите нискокалорични храни, които да ви помогнат да се чувствате сити, трябва задължително да проверите тяхното съдържание на вода, фибри и протеини.

Ето някои здравословни и вкусни нискокалорични храни:

Семена от чиа

Семената от чиа съдържат голямо количество протеини и фибри в малък брой калории. Една порция от 28 грама семена от чиа осигурява 137 калории, 4,4 грама протеин и невероятните 10,6 грама фибри.

Семената от чиа са особено богати на разтворими фибри, които абсорбират течността и набъбват в стомаха, като по този начин стимулират усещането за ситост.

Добавянето на порция семена от чиа към диета ви може да намали глада и да потисне апетита.

Горски плодове

Плодовете, като ягоди, боровинки, малини и къпини, са отлични варианти за тези, които търсят нискокалорични, засищащи плодове. Те са заредени с витамини, минерали и антиоксиданти, изключително полезни за вашето здраве.

Горските плодове също са с високо съдържание на фибри и вода и с по-ниско съдържание на естествени захари от много други плодове. Например, 1 чаша (148 грама) боровинки доставя само 84 калории, но съдържа 3,6 грама фибри.

Горските плодове са чудесен източник на пектин, за който се знае, че забавя изпразването на стомаха и повишават чувството за ситост. Това също може да помогне за намаляване на консумацията на калории и за загубата на тегло.

Спанак

Спанакът е нискокалорична храна, заредена с ценни хранителни вещества. Тази суперхрана е богат източник на желязо, калций, магнезий, фолиева киселина, витамин А, С, К.

Една чаша (25 g) спанак съдържа само 6 калории.

Краставица

Краставицата е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на много важни витамини и минерали. Източник е на калий, магнезий, витамин К, С, В.

Една чаша нарязана краставица (около 120 г) съдържа само 18 калории.

Репички

Репичките са добър източник на калий, фолиева киселина, витамин С, В6. Една чаша нарязани репички (116 g) съдържа само 18 калории.

Диня

Динята има високо съдържание на вода и съответно минимален брой калории. Една чаша (152 грама) нарязана на кубчета диня съдържа 46 калории заедно с набор от основни микроелементи като витамини А и С, витамин В6.

Други нискокалорични храни са:

  • моркови
  • ябълки
  • грейпфрут
  • зеле, броколи, карфиол
  • целина, маруля
  • чушки, домати
  • гъби
  • маслини и много други.