Начало / Отслабване / Колко ефективно е периодичното гладуване?

Колко ефективно е периодичното гладуване?

май 3, 2017

гладуване

Отслабването чрез периодично гладуване стана изключително популярно през последните години, но дали е по-ефективно от традиционната диета, при която се ограничава дневния прием на калории?

Според проучване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine няма съществена разлика в ефективността на двата метода за отслабване.

Периодичното гладуване е метод за отслабване, при който човек гладува само два дни в седмицата. През останалите пет дни се храни нормално или дори приема повече от обичайните калории.

Учени от Университета на Илинойс са провели проучване сред 100 доброволци с наднормено тегло, които са били разпределени в три групи. Първата група са провеждали периодично гладуване, втората са спазвали традиционна диета, а третата група не са спазвали никаква диета. Участниците от първата група в дните на гладуване са приемали само по 25 % от  каллориите, които нормално са приемали, а в останалите дни по 125 % от техния типичен калориен прием. За разлика от тях хората от втората група, спазвали традиционна диета са приемали всеки ден по 75 % от типичните за тях калории.

Жените се нуждаят от 1600 до 2400 калории дневно, в зависимост от физическата им активност, а мъжете от 2000 до 3000 калории дневно.

След 6 месеца участниците и от двете групи са понижили теглото си средно с около 7 %, в сравнение с участниците, които не са спазвали диета. След една година участниците от двете групи са успели да задържат теглото си с 5 – 6 % по-ниско от първоначалното им тегло.

Макар, че ефекта от двата метода на отслабване е бил почти еднакъв, учените са установили, че по-голям процент от участниците, които периодично са гладували са отпаднали от проучването. Освен това участниците от първата група по-често са нарушавали правилата и в дните за гладуване са приемали повече от позволените им калории.

Резултатите от това проучване показват, че периодичното гладуване е по-трудно приложимо в дългосрочен план, но е ефективно при понижаване на теглото.

Хората, които искат да отслабнат трябва сами да намерят подходящия за тях метод.