Начало / Актуални теми / Лечение на белодробни гъбични инфекции

Лечение на белодробни гъбични инфекции

дек. 27, 2013

Гъбичките могат да бъдат открити във въздуха, почвата и водата около нас. Някои от гъбичките преживяват под формата на спори във въздуха и могат да бъдат инхалирани от човек при вдишване, в резултат на което да попаднат в белите дробове.

Гъбичните инфекции засягат хора от всички възрасти, макар че са по-често срещани при хора с нисък имунитет. Има няколко вида гъбички, които могат да се развият в белите дробове на човек, като симптомите и лечението при всяка от тях се различават. Някои от по-често срещаните са аспергилози, криптококози и хистоплазмози.

Симптомите, както се спомена по-горе зависят от вида гъбички. Някои от по-често срещаните симптоми са:
– кашлица;
– гръдна болка;
– температура;
– умора;
– задух;
– нощно изпотяване.

Гъбичните инфекции са много трудни за лечение и в някои случаи симптомите могат да персистират с месеци. Лечебната схема обикновено включва прилагане на антигъбични медикаменти, приемани през устата или под формата на инжекции и кортикостероиди.

Стандартно лечение

Най-често лекарите прилагат за лечението на гъбичните инфекции орални кортикостероиди. Тези медикаменти спомагат за отпускането на дихателните пътища и по този начин подпомагат очистването им от слуз и секрети, които съдържат гъбичките. В началото се започва с по-високи дози кортикостероиди, които постепенно се намаляват, за да се предпазят белите дробове от увреда. Освен кортикостероиди вашият лекар може да ви предпише и противогъбични медикаменти, които да подтиснат растежа на гъбичките в белите дробове.

Допълнително лечение

При по-тежко протичащи гъбични инфекции лечението може да бъде започнато с прилагането на антигъбични медикаменти интравенозно или приемани през устата. Видът антигъбичен препарат зависи от вида на гъбичния причинител. Курсът може да продължи няколко седмици в зависимост от препоръките на медицинския специалист.

Продължителността на курса зависи и от гъбичния причинител, тежестта на инфекцията и общото състояние на пациента. По време на и след лечебния курс състоянието на пациента трябва да бъде проследявано. Много често се наблюдава повторна гъбична инфекция няколко месеца след прекъсването на лечебния курс.

При много тежки гъбични инфекции се налага хирургична намеса. Увреденият участък от белия дроб се премахва. По този начин се премахват гъбичките, но в резултат на хирургичната намеса могат да бъдат наблюдавани редица усложнения.

Диета

Само лекарствата не могат да ви помогнат да се справите с гъбичната инфекция. Трябва да приемате определени храни, които имат за цел намаляване тежестта на симптоматиката и ви предпазват от повторна инфекция. Така например чесънът пречи на размножаването на гъбичките в човешкия организъм. Риганът също има известно антигъбично свойство, затова е добре да го включите във вашия хранителен режим.

Има и някои храни, които е препоръчително да избягвате. Така например е добре да намалите количеството на захарта, кафето и млечните продукти, защото те подпомагат растежа на гъбичките и могат да доведат до влошаване на вашето състояние. Други продукти, които могат да влошат вашето състояние са никотинът и алкохолът.

Прочетете за:
Белодробна аспергилоза