Начало / Актуални теми / Нисък хемоглобин (Hb) – причини

Нисък хемоглобин (Hb) – причини

фев. 12, 2024

нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин (Hb) означава, че количеството хемоглобин при жените е под 120 грама на литър кръв, а при мъжете е под 135 g/l. Ниските стойности на хемоглобин при деца зависят от възрастта им.

Какво представлява хемоглобина?

Хемоглобинът (Hb) е протеин, съдържащ се в еритроцитите (червените кръвни клетки). Състои се от две части: протеин (глобин) и съединение, наречено хем, което се състои от железни атоми и червен пигмент (порфирин). Този пигмент придава червения цвят на еритроцитите и кръвта. Задачата на хемоглобина е да транспортира кислород от белите дробове до останалата част от тялото и да извежда въглеродния диоксид от белите дробове. Когато хемоглобинът е нисък, тялото не получава необходимия кислород. Без достатъчно кислород клетките не могат да преобразуват глюкозата в енергия, което води до умора, слабост и други признаци на анемия.

Какви са причините за нисък хемоглобин?

Има много причини, поради които човек може да има ниски нива на хемоглобин в кръвта, вариращи от специфични медицински състояния до хранителни дефицити.

Дефицит на някои хранителни вещества

Липсата на определени хранителни вещества, които са от съществено значение за производството на еритроцити, може да доведе до анемия.

Дефицитът на тези хранителни вещества може да се дължи на намален прием с храната, на нарушена абсорбция в стомашно-чревния тракт (напр. при атрофичен гастрит, стомашно-чревна резекция) или поради повишени нужди на организма, например по време на бременност, при бърз растеж на детето.

Следните хранителни дефицита могат да доведат до ниски нива на хемоглобин в кръвта:

 • дефицит на желязо – липсата на желязо може да доведе до желязодефицитна анемия, която е най-често срещаният вид анемия.
 • дефицит на витамин B12 – липсата на витамин B12 може да доведе до пернициозна анемия, при която еритроцитите са по-големи и незрели
 • дефицит на фолиева киселина (витамин В9) – дефицитът на фолиева киселина може да причини друг вид мегалобластна анемия, наречена фолиеводефицитна анемия.
 • дефицит на витамин С – витамин С подобрява усвояването на желязо от растителни източници. Следователно, дефицитът на витамин С може косвено да допринесе за желязодефицитна анемия.

Кръвозагуба

Всяка значителна загуба на кръв, независимо дали поради остър кръвоизлив (напр. нараняване, операция) или хронична кръвозагуба (напр. стомашно-чревно кървене, обилна менструация), може да изчерпи запасите от желязо в организма и да доведе до анемия.

Примери за проблеми с кървенето, които могат да доведат до понижен хемоглобин, включват:

 • травма, операция
 • обилна менструация (менорагия)
 • кървене от стомашно-чревния тракт – варици на хранопровода, язва на стомаха, рак на стомаха, рак на дебелото черво, хемороиди, продължителен прием на НСПВС
 • кървене от уринарния тракт – хематурия.

Намалено производство на червени кръвни клетки

Червените кръвни клетки се произвеждат в костния мозък. Всички заболявания и състояния, които увреждат способността на костния мозък да продуцира еритроцити могат да доведат до нисък хемоглобин. Такива са например:

 • левкемия – левкемичните клетки в костния мозък могат да ограничат броя на червените кръвни клетки, които костният мозък произвежда
 • лимфом – лимфомни клетки в костния мозък могат да изместят и намалят еритроцитите  
 • мултиплен миелом – в костният мозък се продуцират анормални плазматични клетки, които потискат продукцията на червените кръвни клетки
 • апластична анемия – при този вид анемия стволовите клетки в костния мозък не произвеждат достатъчно кръвни клетки
 • пернициозна анемия – автоимунно заболяване, при което поради дефицит на витамин B12 костния мозък произвежда по-малко зрели еритроцити
 • миелодиспластичен синдром – рак на кръвта, при който е нарушена продукцията в костния мозък на нормални кръвни клетки
 • хронично бъбречно заболяване – в бъбреците се продуцира еритропоетин – хормон, който сигнализира на костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. При хронични бъбречни заболявания продукцията на еритропоетин е нарушена.
 • други хронични заболявания, например ревматоиден артрит, лупус еритематодес, хипотиреоидизъм, чернодробна цироза, СПИН могат да понижат продукцията на еритроцити в костния мозък и да причинят анемия
 • медикаменти – химиотерапевтици, антиретровирусни лекарства. Тези лекарства потискат способността на костния мозък да произвежда еритроцити.

Заболявания, при които еритроцитите се разрушават по-бързо

Понякога костният мозък произвежда достатъчно червени кръвни клетки, но те се разрушават по-бързо. Нормално еритроцитите живеят около 120 дни в кръвния ток.

Продължителността на живот на еритроцитите е намалена, например при:

 • увеличен далак (спленомегалия) – в далака се разрушават увредените или остарели еритроцити. При спленомегалия далакът е с увеличени размери и в него се унищожават повече червени кръвни клетки от обикновено. Животът на много клетки се прекратява по-рано.
 • сърповидно-клетъчна анемия – в резултат на генна мутация е променена структурата на хемоглобина. Еритроцитите са с променена форма – сърповидни еритроцити, които се разрушават по-бързо.
 • автоимунна-хемолитична анемия – установяват се антиеритроцитни антитела, животът на еритроцитите е скъсен
 • тласемии – това са група наследствени заболявания, при които има нарушение в синтеза на молекулата на хемоглобина. Еритроцитите се разрушават лесно в слезката и живота им е скъсен.

Прочетете за:
Хемоглобин
Нисък хемоглобин – симптоми