Начало Превенция Как да се грижим за кожата на ръцете през зимата?

Как да се грижим за кожата на ръцете през зимата?

кожа на ръцете
кожата на ръцете през зимата

Зимата може и да е красив сезон, но с падането на температурите могат да се появят и проблеми с кожата на ръцете, която е особено чувствителна. Поради студеното време може да се наложи да обърнете по-специално внимание на ръцете си.

През студените месеци на зимата много хора могат да забележат, че кожата на ръцете им е загрубяла и се е напукала. Този проблем допълнително се влошава и с разликите в температурите навън и в домовете ни, което може още повече да изсуши кожата на ръцете. Има много и най-различни методи, с помощта на които да се справите с този проблем. Някои от тях, които може да приложите са:

Винаги, когато излизате навън, носете ръкавици

Студеният въздух през зимата може силно да изсуши кожата на ръцете ви. Най-лесният начин да ги предпазите през този сезон е винаги да носите ръкавици, когато излизате навън.

Използвайте гумени ръкавици, когато миете чинии

Химикалите, които се съдържат в препаратите за миене на чинии и топлата вода могат да изсушат и раздразнят кожата на ръцете. Затова е и препоръчително да носите гумени ръкавици, когато миете чинии или работите с препарати, за да предпазите ръцете си.

Овлажнете въздуха в дома си

Използването на овлажнител за въздух или дори поставянето на купичка с вода близо до устройствата, които използвате за отопление може да спомогне за овлажняване на въздуха. Към водата може да добавите и някое свое любимо етерично масло, като масло от роза например, което ще ви накара да се почувствате още по-добре.

Ексфолирайте кожата на ръцете

Кожата на нашето тяло регенерира и образува нови клетки непрекъснато, но понякога мъртвите клетки при изсушаване на кожата не се отлющват, за да дадат път на новите клетки. Вие може да подпомогнете този процес с редовна ексфолиация. Не прекалявайте обаче с тази процедура – един път седмично е напълно достатъчно.

Често овлажнявайте ръцете си

През зимата е изключително важно поне няколко пъти дневно да си слагате крем за ръце. Така ще поддържате кожата мека и хидратирана. Избирайте натурални кремове с по-малко съдържание на вредни химикали.

Не се къпете с прекалено топла вода

Дългите душове с много топла вода могат да доведат до силно изсушване на кожата на тялото ви, включително и тази на ръцете. Къпете се с колкото се може по-хладка вода. За тези малки промени кожата ви ще ви бъде много благодарна.

Избягвайте да миете прекалено често ръцете си

При честото миене на ръцете с вода и сапун има голяма вероятност да изсушите кожата си. Това не означава въобще да не миете ръцете си. За да намалите риска от изсушаване използвайте сапуни с добавени масла и глицерин.