Начало / Превенция / Как да се грижим за кожата на ръцете през зимата?

Как да се грижим за кожата на ръцете през зимата?

фев. 28, 2017

кожа на ръцете

Зимата може и да е красив сезон, но с падането на температурите могат да се появят и проблеми с кожата на ръцете, която е особено чувствителна. Поради студеното време може да се наложи да обърнете по-специално внимание на ръцете си.

През студените месеци на зимата много хора могат да забележат, че кожата на ръцете им е загрубяла и се е напукала. Този проблем допълнително се влошава и с разликите в температурите навън и в домовете ни, което може още повече да изсуши кожата на ръцете. Има много и най-различни методи, с помощта на които да се справите с този проблем. Някои от тях, които може да приложите са:

Винаги, когато излизате навън, носете ръкавици

Студеният въздух през зимата може силно да изсуши кожата на ръцете ви. Най-лесният начин да ги предпазите през този сезон е винаги да носите ръкавици, когато излизате навън.

Използвайте гумени ръкавици, когато миете чинии

Химикалите, които се съдържат в препаратите за миене на чинии и топлата вода могат да изсушат и раздразнят кожата на ръцете. Затова е и препоръчително да носите гумени ръкавици, когато миете чинии или работите с препарати, за да предпазите ръцете си.

Овлажнете въздуха в дома си

Използването на овлажнител за въздух или дори поставянето на купичка с вода близо до устройствата, които използвате за отопление може да спомогне за овлажняване на въздуха. Към водата може да добавите и някое свое любимо етерично масло, като масло от роза например, което ще ви накара да се почувствате още по-добре.

Ексфолирайте кожата на ръцете

Кожата на нашето тяло регенерира и образува нови клетки непрекъснато, но понякога мъртвите клетки при изсушаване на кожата не се отлющват, за да дадат път на новите клетки. Вие може да подпомогнете този процес с редовна ексфолиация. Не прекалявайте обаче с тази процедура – един път седмично е напълно достатъчно.

Често овлажнявайте ръцете си

През зимата е изключително важно поне няколко пъти дневно да си слагате крем за ръце. Така ще поддържате кожата мека и хидратирана. Избирайте натурални кремове с по-малко съдържание на вредни химикали.

Не се къпете с прекалено топла вода

Дългите душове с много топла вода могат да доведат до силно изсушване на кожата на тялото ви, включително и тази на ръцете. Къпете се с колкото се може по-хладка вода. За тези малки промени кожата ви ще ви бъде много благодарна.

Избягвайте да миете прекалено често ръцете си

При честото миене на ръцете с вода и сапун има голяма вероятност да изсушите кожата си. Това не означава въобще да не миете ръцете си. За да намалите риска от изсушаване използвайте сапуни с добавени масла и глицерин.