Начало / Превенция / Как да се предпазим от катаракта?

Как да се предпазим от катаракта?

окт. 26, 2017

предпазим от катаракта

Катарактата е заболяване, при което настъпва замъгляване на лещата на окото, в резултат на което зрението на пациентите значително се влошава с времето и често се налага смяна на лещата с изкуствена. Милиони хора по света страдат от това състояние, като честотата на случаите нараства с напредване на възрастта. Според офталмолозите катарактата е най-често срещаното очно заболяване в световен мащаб и водеща причина за развитие на слепота.

Как да се предпазим от катаракта?

Без значение на каква възраст сте, има някои превантивни методи, с помощта на които можете да намалите риска от настъпване на това заболяване, като например:

Предпазвайте очите си от слънцето

Когато сте навън и е слънчево, носете очила и шапка с широка козирка, които да ви предпазват от вредните ултравиолетови лъчи. Избирайте очила, които имат UV защита, защото именно тези лъчи са един от основните фактори, водещи до катаракта. Старайте се да не излизате навън през часовете на деня, когато слънцето е най-силно, тоест между 13 и 15 часа следобед.

Редовно посещавайте лекар

Дори и да нямате очни оплаквания експертите съветват поне веднъж годишно да се посещава офталмолог за профилактичен преглед на зрението. При редовните годишни прегледи вашият лекуващ лекар може да открие незначителни очни промени, които ако не бъдат лекувани навреме водят до по-сериозни увреждания.

Предпазвайте очите си от ярки екрани

Когато ви се налага да работите пред компютъра или гледате телевизия за по-дълго се старайте да стоите на поне 30 сантиметра разстояние от екрана. Проучванията не са установили пряка връзка между риска от катаракта и честото взиране в екрани, но спазването на някои правила при тяхната употреба може да помогне за поддържането на добро зрение. Настройте яркостта на екрана така, че да не напряга допълнително зрението ви. Спазвайте правилото на всеки 20 минути за поне 20 секунди да обърнете погледа си в посока на някой друг обект на разстояние поне 5-6 метра.

Спрете цигарите и алкохола

Ако пушите на тялото ви ще му е по-трудно да се възстановява, защото се натрупват свободни радикали, които имат вредно действие. Колкото повече свободни радикали има налични в тялото, толкова повече клетки се увреждат и се увеличава риска от настъпване на редица заболявания, включително и катаракта. Алкохолът също има увреждащо действие върху очите и експертите препоръчват той да се употребява в умерени граници.

Набавете си достатъчно витамин Ц

Редовният прием на витамин Ц е полезен за целия организъм, включително и за очите. По-добре е да си набавяте този витамин чрез храната, а не с хранителни добавки. Консумирайте по-често следните продукти: грозде, цитрусови плодове, броколи, карфиол, боровинки.

Приемайте витамин Е

Витамин Е съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на очите от вредните УВ-лъчи. Храни, в които се съдържа по-голямо количество витамин Е са: спанак, бадеми, авокадо, манго, слънчогледово семе, лешници.

Познавайте симптомите на катаракта

Обикновено това заболяване се развива в по-напреднала възраст след 55-60 години и започва с оплаквания от едното или двете очи. Препоръчително е да се консултирате с офталмолог, ако забележите някои от следните симптоми:

  • замъгляване на зрението
  • затруднения при четене или каране на кола
  • влошено зрение през нощта
  • двойно виждане
  • честа нужда от смяна на диоптъра на очилата.

Прочетете за:
Катаракта – видове