Начало / Превенция / Как да намалим риска от самоубийство?

Как да намалим риска от самоубийство?

ное. 18, 2016

самоубийство

По данни на СЗО над 1 милион души се самоубиват всяка година. Но каква е причината за това? За хората, които не страдат от тежка депресия е трудно да разберат какво кара толкова много хора да отнемат живота си доброволно.

Човекът, който обмисля самоубийство може да не търси помощ, но това не означава, че тя не му е нужна. Хората, които отнемат живота си не искат да умрат, но искат да спрат да страдат и виждат самоубийството като единствен изход. Ако смятате, че ваш близък обмисля самоубийство може да се страхувате да обсъждате проблема, но не трябва да пренебрегвате алармиращите симптоми и да потърсите специализирана помощ, ако е нужно.

Самоубийството е отчаян опит за справяне с болката, дали физическа или психическа. Чувствата на самоомраза, безнадеждност и изолация могат да накарат човек да не вижда друг възможен изход от ситуацията, в която е изпаднал освен самоубийство.

Някои от алармиращите симптоми, които могат да ви помогнат да предположите, че някой ваш близък обмисля самоубийство са:

 • често говорене за самоубийство
 • честа консумация на алкохол или наркотици
 • закупуване на оръжие или лекарства, които могат да помогнат за постигането на целта самоубийство
 • чувства на самоомраза и вина, усещане, че е в тежест на останалите.

Ако забележите някои от тези алармиращи симптоми при ваш близък най-важната и първа стъпка, която трябва да предпиемете е да говорите с него, колкото и трудно да е това. Трябва да му покажете, че ви е грижа за него. Ако дадете възможност на човекът, който обмисля самоубийство да изрази своите емоции той може да почувства облекчение и да се справи с негативните емоции, завладели съзнанието му. Някои от въпросите, които може да зададете са:

 • Кога започна да се чувстваш така?
 • Има ли някаква причина да се чувстваш по този начин?
 • Как мога да ти помогна аз?
 • Мислил ли си да потърсиш специализирана помощ?

Покажете на своя близък, че ви е грижа за него и не е сам. Изслушвайте го и го оставете да ви сподели всичко, което го тревожи. Бъдете съпричастни и не го съдете. Предложете му помощ и ако е нужно го придружете на среща с психиатър.

Ако ваш приятел или роднина ви сподели, че обмисля да се самоубие е важно да оцените възможността той наистина да го направи. Някои въпроси, които могат да ви помогнат в тази насока са:

 • Имаш ли план за самоубийство?
 • Наистина ли смяташ да се самоубиеш?
 • Обмислял ли си как да сложиш край на живота си?

Най-важното, което може да направите, за да помогнете на вашият близък да спре да обмисля самоубийство е да бъдете до него и да му покажете, че ви е грижа. Нужен е кураж, за да помогнеш на такъв човек и в грижите за него не трябва да забравяте да се грижите за себе си. Говорете и за своите чувства и не се претоварвайте емоционално и физически.