Начало / Актуални теми / Дуспаталин при стомашно-чревни спазми

Дуспаталин при стомашно-чревни спазми

юли 1, 2024

дуспаталин

Дуспаталин (Duspatalin) е лекарство, което се използва за облекчаване на стомашно-чревни спазми. Принадлежи към група лекарства, наречени спазмолитици, които действат чрез отпускане на мускулите в стомашно-чревния тракт.

Какво представлява Duspatalin?

Дуспаталин е спазмолитик, насочен специално към гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт. Най-често се предписва за облекчаване на симптомите, свързани със синдрома на раздразненото черво (IBS) и други стомашно-чревни състояния, при които има спазми или нарушения на подвижността. За разлика от някои други спазмолитици, Duspatalin не засяга нормалната подвижност на червата. Това селективно действие е много важно, тъй като облекчава спазмите, без да причинява нежелан запек.

Механизъм на действие

Активната съставка на дуспаталин е мебеверинов хидрохлорид (mebeverine hydrochloride). Мебеверинът има следните механизми на действие:

Антиспазмолитичен ефект

 • релаксация на гладката мускулатура

Дуспаталин действа директно върху гладката мускулатура на стомаха и червата. Помага за отпускане на тези мускули, без да засяга нормалната чревна подвижност.

 • блокира калциевите канали

Чрез инхибиране на притока на калциеви йони в гладкомускулните клетки на стомашно-чревния тракт, мебеверин предотвратява мускулните контракции, като по този начин намалява спазмите и болката.

Модулиране на натриевите канали

Дуспаталин също така засяга натриевите канали на гладкомускулната клетъчна мембрана. Тази модулация помага за стабилизиране на мембранния потенциал, намаляване на възбудимостта и по този начин предотвратяване на спазми.

Намаляване на освобождаването на невропептиди

Duspatalin може да инхибира освобождаването на определени невропептиди, участващи в свиването на гладките мускули. Това неврогенно инхибиране помага за намаляване на хиперактивността на червата и облекчаване на симптомите на IBS.

Минимална системна абсорбция

Duspatalin има локализирано действие в гастроинтестиналния тракт с минимална системна абсорбция, което намалява вероятността от системни странични ефекти. Това свойство го прави особено полезен за дългосрочно облекчаване на симптомите на IBS.

За какво се използва дуспаталин?

Лекарството се използва за намаляване на спазмите на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт и е показано за лечение в следните случаи:

 • синдром на раздразненото черво (IBS)

Duspatalin се използва широко за облекчаване на симптоми, свързани с IBS, като коремна болка, спазми, подуване на корема и промени в навиците на червата (запек, диария или редуване на двете). Чрез нормализиране на контракциите на чревните мускули, мебеверин помага за регулиране на движенията на червата и намалява честотата на болезнените спазми.

 • хронични стомашно-чревни спазми

При пациенти с хронични стомашно-чревни спазми, които не са непременно свързани с IBS, мебеверин осигурява облекчение чрез отпускане на гладките мускули на стомашно-чревния тракт. Състоянията, които могат да причинят такива спазми, включват дивертикулоза на колона, хроничен ентероколит и други функционални нарушения на червата.

 • спастичен колит – намалява мускулните спазми и облекчава симптомите
 • следоперативни спазми

След някои видове коремни операции пациентите могат да получат спазми и крампи. Мебеверин може да бъде предписан за облекчаване на тези симптоми.

 • жлъчни дискинезии (спазми на жлъчните пътища)

Дуспаталин може да се използва за лечение на жлъчна дискинезия, състояние, при което има спазми на жлъчните пътища, водещи до болка и храносмилателни проблеми. Неговите свойства на мускулен релаксант могат да помогнат за облекчаване на тези спазми и свързаната с тях болка.

Предимства на Duspatalin

Този спазмолитик има следните предимства:

 • селективно действие

За разлика от други спазмолитици, действието на Duspatalin е ограничено до стомашно-чревния тракт, което намалява риска от странични ефекти, свързани с други мускулни групи.

Дуспаталин не пречи на нормалния мотилитет на червата и не причинява запек.

 • няма антихолинергични ефекти

Много антиспазмолитици имат антихолинергични странични ефекти като сухота в устата, замъглено зрение и задържане на урина. Дуспаталин обаче не проявява тези ефекти, което го прави по-безопасен вариант за дългосрочна употреба.

 • добра поносимост

Duspatalin се понася добре и има ниска честота на нежелани реакции. Това е особено важно за пациенти, които се нуждаят от продължително лечение на хронични заболявания.

 • удобни лекарствени форми

Лекарството се предлага във формулировка с удължено освобождаване, която осигурява продължителен терапевтичен ефект и непрекъснато облекчаване на симптомите с по-малко дози през целия ден.

Как да приемате дуспаталин?

Duspatalin се предлага в следните форми:

 • таблетки с концентрация 135 mg
 • капсули с бавно освобождаване със съдържание 200 mg.

Лекарството се използва за възрастни и деца над 10 години. Обичайната доза за стандартните таблетки (135 mg) е 1 таблетка, приемана 3 пъти на ден (сутрин, обед и вечер). Обичайната доза за капсули с бавно освобождаване (200 mg) е 1 капсула, приемана два пъти на ден (сутрин и вечер).

Най-добре е да приемате мебеверин 20 минути преди хранене. Поглъщайте таблетката или капсулата цяла с чаша вода.

Колко време може да приемате дуспаталин?

При обостряне на симптомите на синдрома на раздразненото черво, Duspatalin може да бъде предписан за кратък период от време, обикновено за няколко седмици, докато симптомите отшумят.

При IBS с повтарящи се или персистиращи симптоми, мебеверин може да се използва за продължителен период от време – от няколко месеца до по-дълъг период по преценка на лекар.

Странични ефекти

Обикновено мебеверин се понася добре, но някои пациенти могат да получат нежелани реакции. Честите нежелани реакции включват леки стомашно-чревни смущения като гадене, запек или диария. Рядко пациентите могат да получат алергични реакции като кожни обриви, оток на лицето. При поява на странични ефекти е важно да се консултирате с лекар.  

Предпазни мерки и противопоказания

Въпреки че дуспаталин няма значителни лекарствени взаимодействия, винаги е препоръчително да информирате лекаря си за всички други лекарства, които приемате.

Не приемайте дуспаталин:

 • с алкохол
 • ако сте бременна или кърмите
 • ако сте алергични към мебеверин.

Съхранявайте лекарството при температура под 30 градуса ºС и над 5 градуса ºС, далеч от пряка светлина и на недостъпно за деца място.

Прочетете за:
Кои храни обострят симптомите при синдром на раздразненото черво?