Начало / Превенция / Флебит и тромбофлебит – как да се предпазим?

Флебит и тромбофлебит – как да се предпазим?

дек. 27, 2016

тромбофлебит

Флебит се нарича наличието на възпалителен процес в стената на вените. Когато в лумена на възпалените венозни стени се образува тромб (съсирек) се говори за тромбофлебит.

Различават се повърхностен тромбофлебит, при който се засягат повърхностните вени, разположени под кожата и тромбофлебит на дълбоките вени или дълбока венозна тромбоза, при която се засягат вените, разположени по-дълбоко между мускулите. Повърхностният тромбофлебит обикновено има благоприятна прогноза, за разлика от дълбоката венозна тромбоза, която е по-опасно състояние. Тя може да се усложни с белодробна емболия – тромба се откъсва от венозната стена и достига до белодробната артерия, като може да предизвика запушването й и настъпване на внезапна смърт.

Повишен риск от развитие на тромбофлебит има при възрастни хора, при пушачи, бременни жени, хора, страдащи от затлъстяване, разширени вени, кръвни заболявания, инфекции, тумори, при жени, приемащи орални контрацептиви и др.

За възникването на тромбофлебит роля имат три основни фактора: увреждане на венозната стена, забавяне на кръвния ток и промяна в съсирваемостта на кръвта.

За да се предпазим от флебит и тромбофлебит трябва да познаваме добре рисковите фактори и да ги избягваме.

  • Избягвайте травмите на вените

При убождане, контузия или разкъсване на вена настъпва увреждане на венозната стена. Отделят се адреналин, норадреналин, серотонин, които предизвикват съдов спазъм, за да се намали и спре кръвотечението. С тази цел на мястото на увреждането започва и струпването на тромбоцити и формирането на тромб.

  • Бъдете активни

Най-добрият начин да се предпазите от тромбофлебит е да бъдете активни и да спортувате ежедневно. Силните и тонизирани мускули допринасят за нормалния кръвоток във вените. Забавянето на кръвния ток и застоят в големите венозни съдове благоприятстват образуването на тромби.

  • Избягвайте продължителни пътувания

Ако пътувате продължително време и движенията ви са ограничени е добре периодично да се изправяте и развижвате или да спирате за кратки почивки и да се разхождате. Можете също така в седнало положение да сгъвате ходилата и пръстите си. Раздвижването ще предотврати забавянето на кръвния ток. Ако сте предразположени към отоци по краката или имате разширени вени е добре да носете компресионни чорапи, които да подобряват циркулацията.

  • Продължителна имобилизация на легло

Имобилизацията води до забавяне на кръвния ток и предразполага тромбообразуването. Понякога обаче продължителното обездвижване на легло не може да се избегне, например поради тежка травма или заболяване. В тези случаи се налага приемането на антикоагуланти –медикаменти, които предпазват от образуването на кръвни съсиреци. Освен това ранното раздвижване и носенето на еластични чорапи може да намали риска от тромбофлебит.

  • Пийте достатъчно вода

Препоръчително е през горещите летни дни да пиете достатъчно вода, за да се предпазите от дехидратация. Обезводняването води до повишаване на вискозитета на кръвта и до повишена съсирваемост.

  • Билки

Някои билки могат да помогнат за превенцията на тромбофлебит. Конският кестен подобрява еластичността на венозната стена и намалява съсирваемостта на кръвта. Рибеното масло също действа благоприятно върху състоянието на съдовете.

За да се предпазите от флебит и тромбофлебит е препоръчително също да носите свободни дрехи, да спрете тютюнопушенето, да нормализирате телесното си тегло, да се храните здравословно, да внимавате с употребата на орални контрацептиви.