Начало / Превенция / Как да се справите с прилошаването при пътуване

Как да се справите с прилошаването при пътуване

сеп. 8, 2015

Прилошаването при пътуване е неприятно състояние, което се назовава с медицинския термин кинетоза. То се характеризира с комбинация от симптоми като световъртеж, гадене, повръщане, които се появяват по време на пътуване. Кинетозата се дължи на нарушение в областта на вътрешното ухо, което се предизвиква от повтарящо се движение. Всеки може да развие това нарушение, но то е по-характерно за по-чувствителните към движение хора. Най-често се засягат деца на възраст между 2 и 12 години, бременни жени и хора, страдащи от мигрена.

По-честите симптоми при кинетоза са:
• световъртеж
• главоболие
• гадене и повръщане
• ускорено дишане
• изпотяване
• оригване
• повишено слюноотделяне.

Може да не е възможно да се предпазите напълно от прилошаване при пътуване с кола или кораб, но има някои лесни за изпълнение съвети, които могат да облекчат вашите симптоми.

Внимавайте с какво се храните преди да тръгнете на път. Не прекалявайте с пиенето на напитки, особено алкохол. Ако сте преяли вероятността да ви прилошее е много по-голяма. Тежките, пикантни и мазни храни могат да влошат симптомите на пациенти, страдащи от прилошаване при пътуване.

Ако вие се возите в колата вероятността да ви прилошее е по-голяма. Учените са доказали, че при шофьорите на кола прилошаването при повръщане е много рядко срещано, защото техният мозък е зает с контролирането на колата. Затова е по-добре при възможност вие да шофирате. Ако все пак трябва да се возите се опитвайте да поддържате постоянно разговор с другите, за да се разсеете. Задължително отворете някой от прозорците, за да може в колата да влиза свеж въздух.

Опитайте се да си изберете място в колата, където усещате най-малко движението на автомобила. Ако ви се налага да се возите на самолет изберете място по средата на самолета над крилете, където се усеща най-малко турбуленция. Ако се возите във влак, избирайте място, което е по посока на движението. Препоръчително е да не четете по време на пътуване, защото така гаденето ви може да се влоши.

Нужно е сами да се успокоявате и да се уверявате, че няма да ви прилошее. Проучвания са доказали, че дори повтарянето на глас и убеждаването, че няма да се чувствате зле по време на пътуване може да ви облекчи.

Някои проучвания сочат, че джинджифилът може да облекчи симптомите на пациенти, които страдат от прилошаване при пътуване. Приемете един-два грама джинджифил преди пътуване и вижте дали при вас ще има резултат.

Ако всички тези съвети не проработят при вас на пазара са налични няколко медикамента без лекарско предписание за облекчаване на прилошаването при пътуване. Ако ви се налага да пътувате по-дълго вашият лекуващ лекар може да ви предпише подходяща схема, по която може да приемате медикаментите, за да може пътуването ви да е приятно, а не изпълнено с негативни емоции от гаденето и повръщането.