Кръвен тест може много точно да покаже началото на болестта на Алцхаймер, твърдят американски учени.

Те са установили, че нивата в кръвта на 10 вида липиди могат да предскажат с точност до 90 %, рискът от развитие на болестта в следващите три години.

Броят на хората, страдащи от деменция достига 44 млн по целия свят, като се очаква до 2050 г. броят им да се утрои.

Болестта на Алцхаймер уврежда мозъка много години преди появата на първите симптоми. Според лекарите до този момент лечението на заболяването е неуспешно просто защото започва много късно.

Ето защо откриването на тест, който предсказва риска от деменция е изключително важно.

Учени от Университета Джорджтаун, Вашингтон са анализирали кръвни проби от 525 човека на възраст над 70 години. Те са сравнили пробите на 53-ма участника, които са развили болестта на Алцхайрер или са имали леки когнитивни нарушения с пробите на 53-ма участника, които са останали умствено здрави.

Резултатите са показали разлики в нивата на 10 вида липиди между двете групи.

Според авторите на проучването тези 10 маркера могат да предскажат кой ще развие болестта на Алцхаймер в следващите три години.

Не е ясно на какво се дължат промените в нивата на липидите в кръвта, но вероятно причината е свързана с ранните промени в мозъка.

Необходимо е резултатите от проучването да бъдат потвърдени чрез провеждането на по-голямо проучване.

Създаването на ефективен тест за ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер ще даде възможност на болните да получат своевременно лечение, което най-вероятно ще бъде по-ефективно.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!