Меню

Оказва се, че внезапното спиране на сърдечната дейност не настъпва толкова изненадващо, колкото се считаше преди.

Повече от половината пациенти, които са преживели сърдечен арест са имали предупредителни симптоми, показва ново проучване.

При сърдечен арест сърдечният мускул внезапно спира да се съкращава, при което се нарушава кръвоснабдяването на мозъка и другите жизненоважни органи. Това състояние често завършва летално ако не се окаже незабавна медицинска помощ.

Американски учени са провели проучване сред 839 пациенти, които са преживели сърдечен арест. Средната възраст на участниците е била 53 години.

Учените са установили, че 51 % от участниците са имали предизвестяващи симптоми, които са се появили до 4 седмици преди спирането на сърцето. При почти всички пациенти тези симптоми са се появили отново 24 часа преди настъпването на сърдечен арест.

Най-честите предупредителни симптоми са поява на гръдна болка или тежест в гърдите, затруднено дишане, сърцебиене и по-рядко гадене, болка в гърба или коремна болка.

Фактът, че половината от пациентите имат продромални симптоми е от изключително значение, отбелязват авторите на проучването. Ако пациентите обърнат внимание на тези симптоми и потърсят незабавно лекарска помощ, то шансовете им за оцеляване значително се повишават.

Не всяка гръдна болка обаче означава, че ще възникне сърдечен арест. Може да се дължи само на физическо пренатоварване или на киселини в стомаха. За хората, страдащи от сърдечно заболяване обаче предизвестяващите симптоми може да са сигнал за сериозен проблем.

Тези симптоми могат да имат много други обяснения, но специалистите съветват да не се игнорират. Това се отнася особено за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол или диабет.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!