Начало / Превенция / Предвестници на сърдечен арест

Предвестници на сърдечен арест

дек. 22, 2015

сърце

Оказва се, че внезапното спиране на сърдечната дейност не настъпва толкова изненадващо, колкото се считаше преди.

Повече от половината пациенти, които са преживели сърдечен арест са имали предупредителни симптоми, показва ново проучване.

При сърдечен арест сърдечният мускул внезапно спира да се съкращава, при което се нарушава кръвоснабдяването на мозъка и другите жизненоважни органи. Това състояние често завършва летално ако не се окаже незабавна медицинска помощ.

Американски учени са провели проучване сред 839 пациенти, които са преживели сърдечен арест. Средната възраст на участниците е била 53 години.

Учените са установили, че 51 % от участниците са имали предизвестяващи симптоми, които са се появили до 4 седмици преди спирането на сърцето. При почти всички пациенти тези симптоми са се появили отново 24 часа преди настъпването на сърдечен арест.

Най-честите предупредителни симптоми са поява на гръдна болка или тежест в гърдите, затруднено дишане, сърцебиене и по-рядко гадене, болка в гърба или коремна болка.

Фактът, че половината от пациентите имат продромални симптоми е от изключително значение, отбелязват авторите на проучването. Ако пациентите обърнат внимание на тези симптоми и потърсят незабавно лекарска помощ, то шансовете им за оцеляване значително се повишават.

Не всяка гръдна болка обаче означава, че ще възникне сърдечен арест. Може да се дължи само на физическо пренатоварване или на киселини в стомаха. За хората, страдащи от сърдечно заболяване обаче предизвестяващите симптоми може да са сигнал за сериозен проблем.

Тези симптоми могат да имат много други обяснения, но специалистите съветват да не се игнорират. Това се отнася особено за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол или диабет.

Прочетете за:
Сърдечен арест – внезапно спиране на сърцето