Начало / Актуални теми / Екстровертите имат по-силен имунитет

Екстровертите имат по-силен имунитет

дек. 15, 2014

Учените отдавна предполагат, че личностните качества могат да влияят върху здравето. Проучване, публикувано в сп. Psychoneuroendocrinology показва, че някои черти на характера оказват влияние върху функцията на имунната система.

Екип от учени от университета в Нотингам, Великобритания са установили, че екстровертите е по-вероятно да имат силна имунна система, за разлика от добросъвестните хора, които имат по-слаб имунитет.

В проучването са участвали 121 здрави доброволци – 86 жени и 35 мъже на възраст между 18 и 59 години.

Всички участници е трябвало да попълнят тест, целящ да изследва пет основни личностни качества: екстровертност, невротизъм, откритост, любезност и добросъвестност.

От всички участници са били взети кръвни проби за изследване на активността на гени в белите кръвни клетки, които играят рола в имунния отговор.

Учените са взели под внимание фактори като спортуване, употреба на алкохол и тютюнопушене, които могат да окажат влияние върху резултатите.

Анализът на резултатите е показал, че хората, които са екстроверти са имали повишена експресия в белите кръвни клетки на гени, стимулиращи имунитета, докато добросъвестните хора са имали по-слаба експресия на тези гени.

Оказва се, че екстровертите, които са изложени по-често на инфекции, поради своята социално ориентирана природа имат по-силна имунна система, която може да се справи с инфекциите. Докато хората, които по-рядко са изложени на инфекции, поради своята предпазливост и съвестност имат по-слаб имунен отговор.

По-слаба връзка е била установена между силата на имунния отговор и откритостта. Между черти на характера като любезност, невротизъм и силата на имунния отговор не е била установена корелация.

Това проучване показва, че характера на човек оказва влияние върху неговото здраве.

Прочетете за:
Видове имунитет – вроден и придобит

Последни публикации