Начало / Психично здраве / Алкохол и загуба на памет (амнезия)

Алкохол и загуба на памет (амнезия)

мар. 17, 2021

алкохол и загуба на памет

Системната злоупотреба с алкохол е свързана с множество странични ефекти и увреждания по отношение на здравето. Алкохолът влияе значително върху мозъчната функция и може да причини затруднено ходене, замъглено зрение, неясна реч, забавени реакции, гърчове, нарушена памет, деменция.

Как влияе алкохолът върху паметта?

Загубата на памет (амнезията) е много чест страничен ефект от злоупотребата с алкохол. Консумацията на какво количество алкохол ще доведе до загуба на паметта зависи от много индивидуални фактори, например от вашия пол и от телесното ви тегло, от това дали сте яли или не преди да пиете, от вида и качеството на алкохола и др.

Алкохолът влияе върху паметта, като забавя начина, по който нервните клетки комуникират помежду си в част от мозъка, наречена хипокампус. Хипокампусът играе важна роля във формирането и поддържането на спомени. Когато нормалната нервна активност се забави, може да настъпи загуба на паметта.

Паметта обикновено функционира като първоначално съхранява информацията, получена от околната среда в краткосрочната памет. След това тази информация се прехвърля в дългосрочна памет.

Капацитетът за съхранение на краткосрочната памет е ограничен. Поради това новата информация се запазва в краткосрочната памет само за няколко минути (пет до 30 минути). Дългосрочната памет има много по-голям капацитет. Информацията може да се съхранява там от няколко дни до години.

Бързият прием на голямо количество алкохол нарушава трансфера на информация от краткосрочната памет към дългосрочната памет.

Хората злоупотребили с алкохол могат да запазват нова информация в краткосрочната си памет за няколко минути. Това дава възможност на хората да участват в социални дейности, да водят разговори и дори да карат превозно средство.

При злоупотреба с алкохол се нарушава способността за съхраняване на дългосрочни спомени. Загубата на памет може да бъде частична или пълна.

  • частична загуба на памет

Частична загуба на памет може да възникне след консумация на относително малко количество алкохол. Може да забравите неща като имената на хора, телефонен номер или къде сте сложили ключовите си.

  • пълна загуба на памет

Пълна загуба на паметта е налице, когато забравяте всичко от определен период от време. В този случай не може да си спомните къде са били и какво са правили предишната вечер.

Системната консумация на значително количество алкохол може да причини сериозни и постоянни промени в мозъка. Увреждането може да е резултат от прякото въздействие на алкохола върху мозъка или индиректно, от влошеното общо здравословно състояние или от тежко увреждане на черния дроб.

Един от най-тежките странични ефекти на хроничната злоупотреба с алкохол върху паметта е развитието на синром на Вернике-Корсаков.

Синдромът на Вернике-Корсаков представлява увреждане на мозъка, което е резултат от дефицит на витамин В1 (тиамин). При хроничните алкохолици е нарушена резорбцията на витамин В1, в тънките черва. Този витамин е жизненоважен за осигуряване на енергия на нервните клетки.

Синдромът на Вернике-Корсаков включва две състояния енцефалопатия на Вернике и Корсакова психоза. Характерни симптоми са атаксия (нарушена координация), зрителни нарушения (нистагъм, офталмоплегия) и нарушения в психиката и съзнанието.

Корсакова психоза се наблюдава при около 80 % от пациентите. Тя се характеризира с:

  • тежка антероградна амнезия – пациентите не могат да заучават нова информация, не запомнят нови събития
  • по-слабо изразена ретроградна амнезия – загубата на паметта за отминали събития
  • конфабулации – лъжливи спомени, с които болните съзнателно запълват празнините на своята памет.
  • промени в настроението и личността.

Прочетете за:
Синдром на Вернике-Корсаков