Начало / Психично здраве / Гранично личностово разстройство – симптоми

Гранично личностово разстройство – симптоми

фев. 8, 2017

гранично личностово разтройство

Граничното личностово разстройство или познато още като бордърлайн разстройство е психическо състояние, при което се засягат настроенията и начина, по който пациентите комуникират с останалите. Хората, страдащи от това състояние го оприличават като ходене по плуващи пясъци – и най-малките промени ги вадят извън баланс и те се чувстват уплашени и заемат защитна позиция. За хората с гранично разстройство е много трудно да поддържат връзките си с останалите хора, те често менят настроенията си.

Ако страдате от гранично личностово разстройство може да се чувствате като на скоростно влакче. Вашето усещане за собствената ви личност, цели, неща, които харествате и които не харесвате могат много често и лесно да се изменят, което да ви кара да се чувствате объркани и нещастни.

Какви са причините за граничното личностово разстройство?

Повечето специалисти смятат, че това разстройство се дължи на комбинация от унаследени биологични фактори и влиянието на фактори от външната среда, като например травматично преживяване в детска възраст. Най-общо мозъкът на пациентите с гранично личностово разстройство е непрекъснато нащрек. За тях обикновени наглед ситуации могат да бъдат много стресиращи и плашещи.

Какви са симптомите?

Граничното личностово разстройство може да се проявява по много различни начини, но за по-лесно поставяне на диагноза специалистите са групирали симптомите в 9 основни групи. За да ви бъде поставена диагноза гранично личностово разстройство трябва да проявявате поне 5 от тези симтпоми и те трябва да са с определена продължителност.

  • Страх от изоставяне

Пациентите с това заболяване се страхуват да остават сами и се страхуват от самотата. Дори най-обикновеното закъснение на техните близки у дома може да отключи много силен страх у тях.

  • Нестабилни взаимоотношения

Пациентите с гранично личностово разстройство имат склонността лесно да се влюбват и да смятат, че всеки нов човек е любовта на живота им, но бързо се и разубеждават. Тези техни бързо променящи се настроения прави взаимоотношенията им с останалите хора трудни и нестабилни.

  • Неясна представа за собствената личност

Ако страдате от гранично личностово разстройство може да ви е трудно да определите виждането за себе си и какво искате да постигнете в живота. Много често пациентите се лутат в своите идеи и цели, често сменят работата си, приятелите, своите ценности и дори сексуалната си ориентация.

  • Импулсивно поведение

Ако имате гранично личностово разстройство може да имате склонност към търсене на силни емоции, особено когато сте разстроени. Може импулсивно да харчите пари за неща, които не са ви нужни или да се впускате в рисковани сексуални преживявания, да злоупотребявате с алкохол или наркотици.

  • Умишлено самонараняване

Суицидните мисли са характерни за пациентите с гранично личностово разстройство.

  • Резки промени на настроението

Честата смяна от една емоционална крайност в друга е нещо често срещано при тези пациенти. В един момент може да се чувствате много щастливи, а в другия да се чувствате толкова нещастни, че да обмисляте самоубийство.

  • Често чувство на непълноценност

Пациентите с това заболяване се чувстват ненужни и непълноценни и много често те се опитват да запълнят празнината, която чувстват с алкохол, наркотици или други вредни субстанции.

  • Гняв

Честото избухване и агресивност са характерни за граничното личностово разстройство.

  • Прекалена мнителност

Пациентите с това заболяване често страдат от параноя и са много мнителни към останалите хора в обкръжението си.

Какво е лечението?

При граничното личностово разтройство е изключително важно да намерите правилният терапевт, който да ви помогне да се справите със симптомите си и да ги овладеете. Основното при лечението на това разстройство е психотерапията. При разговорите със специалист може заедно да изградите стратегия как да комуникирате с останалите хора и как правилно да изразявате емоциите си. При граничното личностово разстройство медикаментозно лечение не е нужно, тук основното е терапията с психиатър.