Начало / Актуални теми / Видове вродени сърдечни дефекти

Видове вродени сърдечни дефекти

авг. 20, 2014

коронарография

Вродените сърдечни дефекти са нарушения в структурата на сърцето, които са налице още при раждането на детето. Дефектите могат да засегнат стената на сърцето, клапите или артериите и вените, които се вливат и излизат от него. Има много различни открити вродени нарушения. Те могат да бъдат както лесни за лечение, така и такива, които се нуждаят от сериозни хирургични процедури за възстановяване на нормалната функция на сърцето.

Какви са причините за сърдечните дефекти?

По време на първите шест седмици от развитието на плода се оформя сърцето и започва да функционира. По това време се образуват и основните кръвоносни съдове, които носят кръв към и от сърцето.

Именно по това време могат да се оформят и различни сърдечни дефекти. Учените не са сигурни какви са точните причини за развитието на тези дефекти, но те смятат, че редица фактори оказват влияние. Такива са някои генетични фактори, прием на определени медикаменти по време на бременността и фактори от околната среда, както и тютюнопушенето.

Какви видове дефекти има?

Има най-различни видове вродени сърдечни дефекти, като те най-лесно могат да бъдат разделени в следните категории:

  • Наличие на отвори в сърцето на нетипично място – такива отвори могат да се образуват в стените между предсърдията и камерите на сърцето или в стените на кръвоносните съдове, които излизат от сърцето. Това позволява на богата на кислород кръв да се смесва с бедна на кислород кръв и това води до снижаване на нивото на кислорода в кръвта като цяло.
  • Нарушаване на кръвотока – когато кръвоносните съдове или сърдечните клапи са стеснени, поради някакъв вроден дефект това кара сърцето да работи по-усилено, за да изтласква нужното количество кръв към тялото.
  • Абнормни кръвоносни съдове – в тази група сърдечни дефекти спадат нарушения в образуването на кръвоносните съдове, които се вливат в сърцето или изнасят кръв от него.
  • Нарушения в образуването на сърдечните клапи – дефектът може да е свързан с невъзможност за плътно затваряне или отваряне на клапите по време на изталскването на кръвта.

Какви са симптомите?

Оплакванията на пациентите и тяхната тежест зависят от вида на дефекта. При по-тежко протичащите дефекти симптомите са налице още при раждането на детето или в първите месеци от неговото развитие. По-често срещаните симптоми са:

  • бледа или синкаво оцветена кожа на тялото
  • ускорен сърдечен пулс
  • широко отворени ноздри
  • поява на отоци в областта на глезените и очите
  • затруднения при дишане по време на хранене и недобро наддаване на тегло.

Какви тестове се извършват за диагностицирането на сърдечни дефекти?

Вече има налични различни видове диагностични тестове, с помощта на които сърдечните дефекти могат да бъдат открити още преди раждането на детето. Към тях спадат: фетална ехокардиограма, електрокардиограма, пулсова оксиметрия, сърдечна катетеризация.

Какво е лечението?

Обикновено изборът на метод на лечение зависи от вида на дефекта и неговата тежест. По-леките дефекти като малки отвори в сърцето не се нуждаят от лечение и изчезват от само себе си.

Ако дефектът предизвиква влошаване на състоянието на детето се налага да се извърши хирургична интервенция в повечето случаи. С наличната модерна апаратура вече е възможно да се възстановяват почти всички видове дефекти. Над 80% от децата с вродени сърдечни дефекти вече преживяват и водят дълъг и ползотворен живот.

Прочетете за:
Тетралогия на Фало
Междукамерен дефект
Отворен артериален канал