Начало / Актуални теми / Какво лекува милгамма N?   

Какво лекува милгамма N?   

юни 24, 2024

какво лекува милгамма N

Милгамма N е лекарство, което се използва за лечение на редица неврологични заболявания. Съдържа комбинация от следните три витамина от група В:

 • бенфотиамин (предшественик на витамин В1) – бенфотиаминът е синтетичен мастноразтворим дериват на витамин В1 (тиамин). Усвоява се от тялото по-добре от тиамина и се превръща в активна форма.
 • витамин В6 – пиридоксинов хидрохлорид  
 • витамин В12 – цианкобаламин.

Формулировката на Milgamma N доставя тези витамини в оптимални концентрации, осигурявайки терапевтични ефекти при пациенти с неврологични заболявания.

За какво са полезни витамините В1, В6 и В12?

Невротропните витамини В1, В6 и В12 са от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Техният дефицит води до редица неврологични нарушения.

Ползите от Milgamma N произтичат основно от ролята на тези витамини за поддържане здравето и функцията на нервите. Ето някои предимства:

Възстановяване на увредени нерви

Витамин B1 участва в метаболизма на глюкозата, който е от решаващо значение за правилното функциониране на нервните клетки.

Витамин B6 участва в синтеза на невротрансмитери, което е от съществено значение за правилното предаване на нервните сигнали.

Витамин B12 е важен за образуването на миелиновата обвивка, която защитава нервите и улеснява ефективното предаване на нервните сигнали.

Облекчаване на болката

Милгамма N може да помогне за облекчаване на невропатична болка, причинена от увреден нерв. Витамините от група B подпомагат възстановяването на нервите и намаляват възпалението, което може да допринесе за облекчаване на болката.

Подобряване на метаболизма

Витамините B1 и B6 играят важна роля в метаболитните процеси, като помагат за превръщането на хранителните вещества в енергия. Това води до повишаване на нивата на енергия и до намаляване на умората. Това може да бъде от полза за пациентите, изпитващи слабост или умора поради недостиг на витамини.

Подпомагане на психичното здраве

Витамин B12 помага за здравето на мозъка. Той поддържа когнитивните функции и участва в синтеза на невротрансмитери, които са от съществено значение за регулиране на настроението. Дефицитът на B12 може да доведе до симптоми като депресия, проблеми с паметта и когнитивен спад.

Лечение на анемия

Витамин B6 и B12 са от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Milgamma N може да бъде от полза за хора с определени видове анемия, причинени от дефицит на витамин B6 или B12.

Сърдечно-съдово здраве

Витамините B6 и В12 участват в метаболизма на аминокиселината хомоцистеин и помагат за намаляване на нивата й в кръвта. Понижаването на хомоцистеина може да намали риска от увреждането на артериите и образуването на тромби.

Какво лекува милгамма N?   

Milgamma N се използва предимно за лечение на състояния, свързани с дефицит на витамини от група B. Най-често се прилага за лечение на:

 • периферна невропатия

Периферната невропатия е състояние, което възниква при увреждане на един или повече периферни нерви. Чести причини са диабет, алкохолизъм, травма, Лаймска болест, лупус еритематозус, прием на някои медикаменти и др. Пациентите изпитват болка, мравучкане и изтръпване на крайниците, намалена чувствителност.

 • неврит (възпаление на нерв)

При неврит Милгамма N помага за намаляване на възпалението и стимулира възстановяването на засегнатия нерв. Често срещани видове неврити са: неврит на лицевия нерв, оптичен неврит, вестибуларен неврит и др.

 • невралгия

Невралгията е състояние, при което има силна, стрелкаща болка поради раздразване или увреждане на периферен нерв. Има много видове невралгии, например: тригеминална невралгия, интеркостална невралгия, окципитална невралгия, постхерпетична невралгия и др.

 • радикулопатия

Милгамма N помага при раздразнени и увредени коренчета на гръбначномозъчните нерви. Например при шийна радикулопатия, лумбална радикулопатия.

 • мускулни болки и крампи

Милгамма N може да се използва за облекчаване на мускулни болки и спазми, особено свързани с нервни проблеми или недостиг на витамини.

 • дефицит на витамин В1, В6 или В12

Дефицитът на витамин В1 може да доведе до състояния като бери-бери и синдром на Вернике-Корсаков.

Дефицитът на витамин В6 може да доведе до състояния като анемия, дерматит, депресия, объркване и конвулсии.

Дефицитът на витамин B12 довежда до развитието на пернициозна анемия, протичаща с неврологични, хематологични и гастроинтестинални нарушения.

Milgamma N помага за коригиране на витаминния дефицит.

Милгамма N може да се използва и при лечението на редица други заболявания, например:

 • множествена склероза – може да се използва като допълнителна терапия за поддържане здравето на нервите
 • болест на Паркинсон – за подпомагане на цялостното здраве на нервите
 • парализа на Бел – за подпомагане на възстановяването на лицевия нерв
 • синдром на карпалния тунел
 • синдром на шийния прешлен
 • синдром рамо-ръка
 • фибромиалгия и др.

Как се приема милгамма N?

Milgamma N се предлага под формата на перорални капсули и под формата на инжекции. Дозировката и приложението зависят от специфичното състояние, което се лекува, тежестта на симптомите и цялостното здравословно състояние на пациента.

Обикновено се приема 3-4 пъти дневно по 1 капсула, а в по-леките случаи по 1 до 2 капсули дневно.

Колко дълго може да приемате милгамма N?

В идеалния случай продължителността на лечението трябва да бъде под 6 месеца. Това помага да се избегнат редките случаи на предозиране на витамин B6 с потенциални неврологични странични ефекти.

Прочетете за:
Увреждане на периферни нерви
Невралгия – причини, видове