Начало / Психично здраве / Фобия – какви видове има?

Фобия – какви видове има?

фев. 8, 2016

фобия

Фобията е силен страх от предмет, ситуации, хора или определени животни например. Ако страдате от фобия вие може да изпитате силен страх и паника, когато се срещнете с източника на вашия страх. За разлика от тревожните разстройства, фобията е свързана с нещо специфично.

Това състояние може силно да повлияе на вашето ежедневие. Хората, страдащи от фобия често осъзнават, че техния страх е неоснователен, но не могат да направят нищо, за да го предотвратят.

Какви са причините за фобия?

Някои генетични фактори и такива от околната среда могат да способстват развитието на фобия. Деца, които имат близки роднини, страдащи от тревожно разстройство са по-склонни да развият някакъв вид фобия. Някои стресиращи събития, като катастрофа, могат да предизвикат фобия. Хората, страдащи от някои заболявания, често страдат и от фобии. Злоупотребата със субстанции и депресията също често се свързват с развитието на фобии.

Какви видове фобии има?

Агорафобия
Това е страх от места и ситуации, от които трудно може да избягате. От латински термина се превежда като „страх от отворени пространства“. Хората, страдащи от агорафобия се страхуват да бъдат сред тълпи и прекарват повечето време, затворени в дома си.

Социална фобия
Този вид фобия се нарича още „социално тревожно разстройство“. Хората, които са диагностицирани с такова разстройство, изпитват силен страх от много ситуации в обществото, които често водят до тяхната пълна изолация. Те се страхуват например да поръчат в ресторант или да вдигнат телефона.

Специфични фобии
Много пациенти се страхуват от определени ситуации или обекти, но за да бъде фобия този страх трябва да пречи на ежедневието ви. Някои от по-честите специфични фобии включват:

  • Акрофобия

Страх от високо. Хората с такава фобия избягват да посещават планини, мостове или последните етажи на високи сгради. Симптомите при тази фобия по-често са световъртеж, изпотяване и чувство, че всеки момент ще припаднете.

  • Глософобия

Страх от говорене пред публика. Хората с такъв страх, често имат симптоми като изпотяване и силна тревожност само като си помислят за ситуацията, в която трябва да говорят пред повече хора.

  • Клаустрофобия

Страх от тесни, затворени пространства. Този вид фобия може силно да затрудни ежедневието на пациентите, ако те не могат да се возят в коли или асансьори например, поради изпитването на страх.

  • Хемофобия

Страх от кръв. При хемофобия хората много често губят съзнание, когато видят кръв.

  • Арахнофобия

Страх от паяци.

Какви са по-честите симптоми при фобия?

Най-неприятният симптом при фобиите е паник атаката. Някои от оплакванията при паник атака са:
• ускорен сърдечен пулс
• задух
• затруднен говор
• изсъхване на устата
• гадене и повръщане
• треперене
• профузно изпотяване
• болка в гърдите.

Какво е лечението на фобиите?

Много често при фобии се прилага когнитивно-поведенческа терапия. При нея пациентите се излагат на източника на техния страх контролирано и постепенно. Терапията цели да покаже на пациентите, че техният страх е необоснован и да им помогне да си изградят стратегии за справяне с проблема.

Антидепресантите могат да помогнат за облекчаване на физическите и емоционалните симптоми при фобии. Много често комбинацията от медикаменти и помощ от специалист имат много добър ефект.