Начало / Психично здраве / Постоянните конфликти повишават риска от преждевременна смърт

Постоянните конфликти повишават риска от преждевременна смърт

май 9, 2014

Честите спорове с родители, роднини или приятели може да повишат риска от преждевременна смърт, твърдят датски учени.

Изследователски екип от Университета в Копенхаген са установили, че постоянните кавги с близки хора повишават значително риска от преждевременна смърт.

Те са проучили близо 10000 мъже и жени на възраст между 36 и 52 години за периода от 2000 до 2011 година, като са се фокусирали върху социалните им отношения. Средно един на всеки 10 участника е посочил, че най-често е влизал в спорове с родителите и децата си. Според един на всеки 20 участника най-често конфликти възникват с роднините. Само 1 % от участниците са посочили приятелите като главен източник на стресиращи отношения.

През периода на проучването са починали 196 жени и 226 мъже, като при 50 % от случаите причината е била злокачествено заболяване, а в останалите случаи – сърдечно-съдови заболявания, инсулт, чернодробни заболявания, инциденти и др.

Авторите на проучването са анализирали резултатите и са заключили, че притесненията, предизвикани от спорове с родители и деца повишават риска от преждевременна смърт с 50 до 100 %.

Оказало се, че най-уязвими на ефекта от постоянните конфликти са безработните мъже. Честите спорове със съседите също оказват негативно влияние върху продължителността на живота.

Предишни проучвания са показали, че хората, които често се карат с членове на семейството имат по-голям риск от сърдечни заболявания и от инсулт.

Доказано е също, че добрите социални контакти и наличието на множество приятели има положитено въздействие върху здравето.
Как човек приема и реагира на социалните конфликти в голяма степен зависи от неговите личностови качества. Ключова роля има индивидуалната способност за справяне със стреса.

Проучването е публикувано в списанието Епидемиология и обществено здраве.