Начало / Секс и здраве / Рискове при орален секс

Рискове при орален секс

мар. 6, 2013

Оралният секс е сексуална активност, която не е особено рискова и представлява стимулация на гениталиите на партньора с уста и език. В предишните години малко се говореше за този вид секс, поради предразсъдъците на хората и нежеланието им да споделят за своя опит в леглото. Днес е установено, че много голяма част от двойките практикуват активно орален секс. Въпреки, че повечето хора смятат, че при оралния секс няма рискове и могат да го практикуват без притеснения трябва да се спомене, че и тази сексуална дейност има своите рискове за здравето на човека.

Изследванията относно риска от заразяване с вируса на СПИН са много противоречиви. Едни сочат, че има 8 % риск от заразяване при орален секс, докато според други изследователи риска е минимален – едва 1 %. Тази разлика се получава поради трудното извличане на информация от пациентите относно техния сексуален живот. Въпреки това оралният секс е доста по-безопасен от аналния например.

При практикуването на оралния секс има риск от предаване на сексуално-преносими болести като хламидия, сифилис. Рискът от предаване на тези заболявания е много по-висок, ако при някои от партньорите има рани в устата или по гениталиите, които да улеснят проникването на инфекцията. Рискът зависи още от пола, възрастта, броя на сексуалните парньори и точно какъв вид орален секс практикувате. Използването на предпазни средства може да предпази хората от сексуално предаваните болести, но повечето от тях не знаят, че могат да се заразят при орален секс, затова и не изпозлват протекция.

Практикуването на орален секс се свързва още с повишаване на риска от заболяване от рак на гърлото. Този рак се причинява не от самият акт на оралния секс, а от заразяването с Човешки папилома вирус при орален секс. Едно проучване направено през 2007 година сочи, че при хора, които са правили орален секс с 6 и повече различни партньора има по-голям риск за развитие на орофарингеален карцином от останалите. Добрата новина е, че този вид рак се лекува много по-лесно от рака на гърлото, получен в резултат на тютюнопушене например. Установено е, че най- голяма честота на рака на гърлото в резултат на инфектиране с Човешки папиломен вирус има при мъжете на възраст между 40 и 50 години.

Важното е хората да запомнят, че при всяка една сексуална активност има известен риск от пренасяне на инфекции  и заболявания, затова е важно да се извършва с внимание и използване на съответните предпазни средства.