Начало / Женско здраве / Жените по-често губят интерес към секса в продължителни връзки

Жените по-често губят интерес към секса в продължителни връзки

сеп. 15, 2017

секс

Всички знаем, че поддържането на искрата в дългосрочната връзка понякога се оказва трудно. Според британско проучване жените, които имат връзка, продължаваща повече от една година загубват интерес към секса два пъти по-често, в сравнение с мъжете.

Това заключение се основава на опита на почти 5000 мъже и 6700 жени. 15 % от мъжете и 34 % от жените, участвали в проучването са заявили, че са загубили интерес към секса в продължение на три месеца или повече през изминалата година.

Нежеланието за секс е било най-изразено при мъжете на възраст 35 – 44 години и при жените на възраст между 55 и 64 години.

Има много различни причини, поради които се променя желанието за секс на мъжете и жените. Влошеното здраве и липсата на емоционална близост са сред главните причини. Загубата на интерес към секса не е непременно необичайно. За едни това може да бъде напълно нормално, докато за други може да е причина за дълбоко страдание.

Няколко съвета за възобновяване на желанието за секс:

  • Започнете по-рано да говорите за проблема, вместо да го отлагате – игнорирането на проблема може само да влоши положението
  • Изпробвайте други форми на интимност като държане за ръце, галене и прегръщане
  • Чувството, че не сте чути и разбрани е бариера за секса – затова накарайте партньора ви да се почувства уважаван и значим
  • Потърсете подкрепа от сексуален терапевт или брачен консултант.

Вероятността за загуба на желанието за секс е по-малка сред хората, които с лекота разговарят за секс със своя партньор.

Според проучването при жените не споделянето на еднакви сексуални предпочитания е също фактор за намаляване на интереса към секс.

Сексът е много лично нещо и говоренето за него може да е неудобно. Но говоренето често е най-доброто, което може да направите, за да подобрите сексуалния си живот.

Проучването е публикувано в BMJ Open.