Начало / Актуални теми / Натрупване на течност в коляното

Натрупване на течност в коляното

май 15, 2014

Натрупването на течност в колянната става е известно още с медицинския термин хидропс. Той може да бъде резултат от травма в тази област, подлежащо заболяване или медицинско състояние. За да се уточни точната причина за натрупването на течност в коляното в повечето случаи се налага да бъде взета проба от течността от лекар-специалист.

Какви могат да бъдат причините за натрупване на течност в коляното?

Причините за натрупването на течност в тази област могат да бъдат най-различни – от травми до някои заболявания. Всяко едно нараняване в областта на коляното може да доведе до развитието на хидропс. Примери за травматични увреждания с такова усложнение са: разкъсване на менискус, счупване на кост в тази област, травми от пренатоварване.

Заболявания, при които може да има образуване на течност в колянната става са: ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра,тумор в тази област.

Какви са симптомите?

Оплакванията на пациентите с хидропс най-често включват:

  • Подуване в областта на коляното, което е видимо с просто око. То е особено явно при сравняване на двете колена на пациента.
  • Скованост в колянната област, като пациентите срещат трудности основно при изпъването на коляното.
  • Болка до степен при която вървенето е прекалено болезнено за пациента.

Какви са рисковите фактори за хидропс?

  • Възраст – натрупването на течност в коляното се среща по-често при пациенти над 35 годишна възраст.
  • Участие в спортни дейности – хората, които практикуват спортове, които са свързани с внезапна и честа смяна на посоките на движение, като баскетбол например по-често страдат от хидропс.
  • Затлъстяване – излишното тегло допълнително натоварва коленните стави и предизвиква тяхното по-бързо износване и като резултат на това натрупване на течност в колянната става.

Как се поставя диагнозата?

Специалистите основно използват образни изследвания за поставянето на диагнозата хидропс. По-често използваните диагностични методи са:

Рентген – това изследване се използва за уточняване дали няма счупване или разместване на кости, което може да бъде причина и за натрупването на течност в колянната става.

Ултразвук – това неинвазивно изследване се използва широко, за да даде информация за състоянието на колянната става и да установи дали има всъщност натрупване на течност. Освен това ултразвукът се използва и за диагностицирането на артрит и нарушаването на целостта на сухожилията и лигаментите в тази област.

Артроцентеза – при тази процедура лекарят ще източи малко количество течност от колянната става, за да може течността да бъде изследвана за наличие на:
– кръв, която може да бъде признак на травма или нарушение на кръвосъсирването
– бактерии, които могат да индицират наличието на инфекция
– кристали, признак на подагра.

Артроскопия – изследване, при което в колянната става се вкарва малка тръбичка с увеличителна леща в нейния край, с помощта на която се изследва вътрешността на колянната става.

Какво е лечението при хидропс?

По-често изпозлваните медикаменти за овладяването на симптомите и подлежащите причини за натрупване на течност в колянната става са: болкоуспокояващи средства, антибиотици, кортикостероиди.

Някои хирургични процедури могат да бъдат приложени за източване на течността от коляното. Към тях спадат споменатите по-горе артроцентеза и артроскопия, които освен като диагностични могат да се приложат и като терапевтични процедури.

Прочетете за:
Подуване (оток) на коляното