Начало / Женско здраве / Как да намалите нощното изпотяване по време на менопаузата?

Как да намалите нощното изпотяване по време на менопаузата?

апр. 23, 2013

По време на менопаузата в организма на жената настъпват сериозни промени в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон, поради което тя изпитва някои много характерни симптоми през този период. Един от тях е нощното изпотяване. Този симптом може да бъде много неприятен и да нарушава както нормалния сън на жената, така и нейната работоспособност и качество на живот. Има някои прости техники, които може да приложите, за да се отървете от този така нежелан симптом на менопаузата.

Диета
Не трябва да консумирате пикантни и кисели храни. Освен това трябва да спрете или да намалите до минимум употребата на кафе, алкохол и цигари. Някои специалисти смятат, че виновници за нощните изпотявания са месото и млечните храни, но вие трябва да се храните пълноценно и не трябва да спирате консумацията на тези продукти. Особено калцият, който се съдържа в млечните продукти е важен за жените в менопауза, тъй като те са склонни към развитие на остеопороза. Може да се консултирате със специалист, който да ви предложи балансирана диета, която да ви помогне да се преборите по-лесно с нощните изпотявания.

Витамини
Витамините Б и Ц могат да спомогнат за намаляване на епизодите от нощно изпотяване. Освен това е добре жените да прекарват повече време на слънце, тъй като то спомага за продукцията на витамин Д, важен за костите.

Стрес
Стресът, на който са подложени жените по време на менопаузата може да бъде причина за нощните изпотявания. Медитацията и достатъчната почивка могат да ви помогнат да се справите с напрежението и негативните емоции. Друг начин за справяне със стреса са редовните тренировки. Важно е обаче да не се претоварвате, защото това може да доведе до нежелано сериозно покачване на телесната ви температура.

Подредба на спалнята
Опитайте се да направите леглото си възможно най-удобно и прохладно за сън. Използвайте памучни чаршафи и по възможност памучни възглавници и матраци. Вместо да спите на климатик се опитвайте да проветрявате естествено стаята, в която спите. Свежият въздух по-добре ще регулира телесната ви температура. Дръжте на нощното си шкафче винаги една бутилка със студена вода. Ако си легнете жадни е по-вероятно през нощта да се събудите изпотени.

Дрехи
Носете дрехи от естествени материи. Дрехите от памук в светли цветове са най-подходящи за този период. Синтетичните материи ще затруднят регулирането на телесната ви температура и това може да доведе до по-чести изпотявания. Освен това синтетичните материи не абсорбират потта и това ще засили изпотяването. По време на студените месеци избирайте пуловери от вълна и избягвайте полиестерните материи.

Течности
Прясно изцедените студени плодови сокове и повишения прием на вода през деня ще спомогнат за регулирането на температурата ви през целия ден. Най-полезни са соковете от цитрусови плодове като портокал, лимон.