Начало / Женско здраве / Кои са най-честите заболявания при жените?

Кои са най-честите заболявания при жените?

сеп. 10, 2015

Жените и мъжете се различават значително, когато става въпрос за тяхното здраве и рисковете за него. Жените са по-склонни към проявата на едни болести, а мъжете към други.

Първата стъпка към това да сте здрави е да знаете, какво може да увреди вашето здраве и как може да се предпазите. Добрата новина е, че голяма част от основните заплахи за вашето здраве, които зависят от възрастта и начина на живот са лесно преодолими.

Ето и кои са основните рискови заболявания за жените:

  • Сърдечни заболявания

Много от нас си мислят, че водещото заболяване при женския пол е ракът на гърдата, но това не е така. 27% от смъртните случаи при жените се дължат на сърдечно заболяване. Има много неща, които може да направите, за да се предпазите от увреждане на сърцето, като например спиране на тютюнопушенето, спазване на здравословна диета, редовни физически упражнения.

  • Рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаното раково заболяване при женския пол. Той е втората най-честа причина за смърт при жените. Голяма част от жените се боят от диагнозата рак на гърдата и избягват да посещават своя личен лекар за профилактичен преглед и по такъв начин бива пропускано ранното диагностициране на голям процент от случаите на това заболяване, което е причина и за високия процент смъртност. Медицината значително е напреднала в лечението на рака на гърдата и голяма част от жените с тази диагноза имат значителна продължителност на живота след поставяне на диагнозата.

  • Инсулт

Инсултът е често срещано заболяване сред жените. На него се дължат около 8% от смъртните случаи на женския пол и е една от водещите причини за дългосрочна загуба на работоспособност. Жените по-често се засягат от инсулт от мъжете. Затова е и особено важно да знаете какви са алармиращите първоначални симптоми на това състояние. Ако усетите слабост в едната половина на тялото или изтръпване в областта на лицето, обърканост и затруднения при говор, световъртеж или внезапна загуба на координация и баланс веднага потърсете помощ.

  • Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е хронично, дегенеративно неврологично заболяване, на което се дължат около 4% от смъртните случаи при женския пол. Обикновено заболяването започва с често забравяне на обикновени ежедневни събития, пациентите започват трудно да разпознават своите близки и впоследствие техните умствени способности се нарушават непоправимо.

Остеопорозата е състояние по-характерно за женския пол, което се характеризира с повишена костна чупливост и чести костни фрактури след настъпване на менопауза. Истината е, че това състояние може да бъде предотвратено, ако вземете мерки навреме. Костната маса се образува до 30 годишна възраст. След тази възраст трябва да се фокусирате върху здравето на вашите кости. За целта трябва често да консумирате млечни продукти, които са добър източник на калций, важен за здравината на костите и да сте физически активни.

  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Тази група заболявания засягат белите дробове и дихателните пътища и са причина за 5% от смъртните случаи при жените. ХОББ най-често се дължи на тютюнопушене и причинява раздуване на белите дробове, познато като емфизем. ХОББ не само води до смърт, но и значително затруднява изпълняването на ежедневните дейности, защото причинява задух, учестено дишане и понижаване на физическата дееспособност.