Начало / Актуални теми / Абдоминална ангина – болки в корема след хранене

Абдоминална ангина – болки в корема след хранене

юли 30, 2020

абдоминална ангина

Абдоминалната ангина представлява постпрандиална болка, която възниква поради нарушено кръвоснабдяване на чревния тракт. Среща се рядко, като по-често боледуват жени на възраст над 60 години. Тютюнопушенето и хиперлипидемията повишават риска от болестта.

Това състояние е подобно на стенокардията (ангина пекторис), възникваща при запушване на коронарните артерии или на клаудикацио интермитенс при периферна артериална болест.

Какви са причините за абдоминална ангина?

Абдоминалната ангина се дължи на запушване на съдовете (горната и долна мезентериални артерии, целиачната артерия), които доставят богата на кислород кръв до клетките на тънкото и дебелото черво. Поради несъответствието между доставката и консумацията на кислород настъпва исхемия на червата, водеща до усещане за болка.

Атеросклерозата е главната причина за запушване на мезентериалните артерии и за изявата на абдоминална ангина.

Други причини за блокиране на съдовете, кръвоснабдяващи чревния тракт са: съдови аномалии, възпаление на съдовете, тромб или ембол, ниско кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност и др.

Какви са симптомите при абдоминална ангина?

Пациентите се оплакват от силна постпрандиална болка в корема – болка, която се появява скоро (10-15 минути) след прием на храна. Болката възниква след нахранване, защото тогава чревните клетки трябва да работят интензивно, а ако не разполагат с достатъчно кислород, те не могат да функционират и храносмилането се нарушава.

В повечето случаи болката постепенно намалява и изчезва след 2-3 часа. Тъй като болката е много силна, за да я избегнат много пациенти започват да пропускат хранене и поради това отслабват значително.

С напредването на заболяването се появява малабсорбция и диария поради увреждане на чревната лигавица, което допълнително влошава загубата на тегло.

Други симптоми, които могат да се наблюдават са: гадене, повръщане, подут корем, кръв в изпражненията, тревожност.

При прогресиране на заболяването може да се стигне до некроза на чревната стена, което е животозастрашаващо състояние.

Как се диагностицира абдоминалната ангина?

При разпита на болните, те съобщават за силна болка след нахранване, за значителна загуба на тегло. При физикалния преглед може да се установи мек корем, може да се чуят чревни шумове. От лабораторните изследвания може да се устави повишен холестерол, триглицериди. Данните от тези изследвания обаче са неубедителни за поставяне на диагнозата.

Основно значение за диагностицирането на абдоминална ангина има ангиографията на мезентериалните съдове – установява се локализацията и степента на стеснение на съда.

Какво е лечението при абдоминална ангина?

Лечението при абдоминална ангина зависи от причината, засегнатата област и степента на увреждане на тъканите. Целта е реваскуларизация на увредените съдове. Прилагат се различни техники:

  • поставяне на стент за облекчаване на обструкцията
  • ангиопластика
  • напречна или надлъжна артериотомия
  • антеграден или ретрограден байпас.

Промените в начина на живот, като често хранене, прием на по-малки порции могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта в корема. Спиране на тютюнопушенето и приема на вазодилататори може да помогне за намаляване на вазоспазъма.