Начало / Актуални теми / Алергени – кои са най-честите

Алергени – кои са най-честите

авг. 2, 2017

алергени

Алергиите са шестата в света причина за хронични заболявания. При хората, страдащи от това състояние имунната система реагира на субстанции, които обикновено не са вредни за организма.

Работата на нашата имунна система е да ни пази от вредни вещества. При хората с алергия обаче тя разпознава някакво безвредно вещество като заплаха и реагира при навлизането му в човешкия организъм. В резултат на това се развиват и симптомите, характерни за алергия.

Много вещества могат да се превърнат в алергени, но по-често срещаните са:

Полени

Поленът представлява много фин прах, който се отделя от дърветата и някои треви. Алергията към полени е една от най-често срещаните по света. Поленът се отделя основно през пролетния сезон и помага за опрашването на растенията. През тези месеци основно са и оплакванията на хората, страдащи от алергия към полен.

Алергията към полен е известна още като сенна хрема и обикновено се характеризира с кихане, сълзене на очите, хрема. Ако сте алергичн към полен специалистите съветват да излизате, колкото се може по-малко през пролетните месеци, особено когато навън е ветровито и във въздуха има по-голямо количество полен.

Животински косми

Милиони хора по света имат домашни любимци. Притежаването на домашен любимец има много предимства, но може да предизвика и алергични симптоми. От котките и кучетата непрекъснато се отделят малки епителни люспички и косми, които могат да предизвикат имунната ни система да отговори с алергични оплаквания.

Ако имате алергия към тези субстанции, отделяни от животните, но все пак искате домашен любимец ще е нужно да поддържате всекидневно чисто у дома си и да не позволявате да се натрупват косми и други секрети от животните, които могат да предизвикат и влошат вашите оплаквания.

Мухъл

Мухълът е вид гъбичка, която расте на влажни и топли места, като мазета, бани и други. Тези гъбички образуват и спори, които могат да се пренасят с въздуха и попадайки в човешкия организъм при вдишване да предизвикат алергична реакция.

Ако живеете на по-влажно място се старайте по-често да проветрявате помещенията, за да попречите на образуването на мухъл. Редовно почиствайте местата, на които може да се натрупа мухъл в банята и кухнята например. Може да използвате и специален апарат, който да абсорбира излишната влага в помещенията.

Домашен прах

В домашният прах се съдържат микроскопични микроорганизми, наподобяващи червейчета, които се хранят с мъртви кожни клетки, които хората всекидневно отделят.

Хората, страдащи от този вид алергия имат най-разнообразни оплаквания: хрема, кожен сърбеж, сълзене на очите, кашляне и проблеми с дишането.

За да се предпазите от такава алергия е препоръчително редовно да перете спалното бельо и одеялата, които използвате. Не струпвайте излишни предмети в къщата си, защото по тях ще се натрупа прах, който може да предизвика алергия.

Храна

Когато става въпрос за храна има някои храни, за които доста често се говори, че могат да предизвикат алергия. Такива са например прясно мляко, яйца, фъстъци, риба.

Алергията към храни може да е съпроводена с леки до животозастрашаващи симптоми, като гадене, повръщане, кожен обрив, диария и дори оток на ларинкса и асфиксия.

За да се предпазите от тези оплаквания, ако знаете, че сте алергични към някакъв хранителен продукт е най-добре да избягвате да консумирате храни, в които той се съдържа дори и в малки количества.