Начало / Бебе и кърмене / Симптоми при алергия към мляко

Симптоми при алергия към мляко

май 2, 2017

алергия

Хората от всички възрасти могат да страдат от алергия към мляко, но тя е по-често срещана сред малките деца – 2 – 3% от бебетата се засягат от нея. Голям процент от децата я израстват с времето.

Когато едно дете страда от алергия към мляко означава, че неговата имунна система, чиято функция обикновено е да се бори с инфекциите, реагира и на белтъците, които се съдържат в млякото. Всеки път, когато дете пие мляко тялото си мисли, че тези белтъци са опасни и им противодейства. Това води до алергична реакция, при която в тялото се освобождават химически субстанции, като хистамин например.

Бебетата обикновено започват да проявяват първите симптоми на алергия към млечните белтъци дни до седмици след като започнат да пият адаптирано мляко. При бебетата, които се кърмят има по-малък риск от развитие на такъв вид алергия. При тях симптомите могат да се проявят, ако майката консумира често млечни продукти.

Алергията към мляко се различава от лактозната непоносимост, при която тялото не успява да преработи млякото и това е съпроводено с някои симптоми.

Какви са симптомите при алергия към млякото?

По-често наблюдаваните симптоми при алергия към мляко са:

  • затруднения в дишането
  • честа кашлица
  • диария
  • гадене и повръщане
  • очен сърбеж
  • обрив по тялото.

При всяко дете симптомите при алергия към млякото може да се различават по тежест и характер. Това че в началото симптомите при вашето дете може да са леки не означава, че с времето няма да се влошат.

Как се диагностицира алергията?

Ако мислите, че вашето дете може да е алергично към млечните продукти задължително потърсете лекарска помощ. След като прегледа детето лекарят може да назначи кръвни изследвания и да ви насочи към алерголог.

Алергологът може да извърши кожен тест, с помощта на който да се уточни дали наистина се касае за такъв вид алергия.

Как да предпазите детето от алергия към мляко?

Ако кърмите и детето ви има алергия е препоръчително да избягвате да консумирате млечни продукти, защото млечните белтъци могат да преминат в кърмата.

Ако детето ви се храни с адаптирано мляко вашият педиатър може да ви посъветва да преминете към хидролизирана бебешка формула. В нея която млечните белтъци са раздробени на частици, които бебешкият организъм може да обработи без да се задейства имунната му система.