Начало / Актуални теми / Аортит (възпаление на аортата) – причини, видове аортит

Аортит (възпаление на аортата) – причини, видове аортит

май 19, 2020

аортит, видове аортит

Аортитът представлява възпаление на стената на аортата с различна етиология. Най-честите причини са заболявания на съединителната тъкан, имунологични заболявания, инфекци и др.

Възпалението на аортата може да причини аортна дилатация (разширение) или стеноза (стеснение) на лумена на аортата, както и стеноза на отвърстията на основните ѝ клонове.

Симптомите на аортит са твърде разнообразни. Те зависят от локализацията на възпалителния процес (коя част от аортата е засегната), като и от основното заболяване, причиняващо възпалението. В началните етапи е възможно да липсват симптоми. По-късно може да се наблюдават някои от следните симптоми: болка в гърба, гърдите или корема, повишена температура, главоболие, отпадналост, световъртеж, зрителни нарушения, болка и слабост в ръцете, артериална хипертония.

Възпалението на аортата и нейните главни разклонения може да доведе до сериозни усложнения, като аневризма на аортата, инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност.

Какви видове аортит има?

В зависимост от причината за възникване се различават следните видове аортит:

Неинфекциозен аортит

  • Аортит на Такаясу (синдром на аортната дъга)

Аортитът на Такаясу представлява грануломатозен васкулит, засягащ аортата и нейните главни разклонения. Боледуват предимно млади жени на възраст между 20 и 30 години. Причината за заболяването не е изяснена. Предполага се, че роля имат генетични фактори.

Налице е възпалителен процес на всички слоеве на аортната стена, който води до много тежка фиброза на интимата и адвентицията (вътрешния и външния слой на аортната стена). В резултат настъпва стеснение на лумена на аортата. Поради възпалителния процес медията (средния слой) отслабва и може да се развие аневризма.

В началният стадий на заболяването се наблюдават неспецифични симптоми – отпадналост, намален апетит, загуба на тегло, мускулни болки и др. Втората фаза на заболяването се развива, когато възпалителния процес е довел до стеснение на съда и до исхемични прояви. В зависимост от локализацията на аортоартериита клиничните прояви са разнообразни – стабилна стенокардия, аортна инсуфициенция, световъртеж, главоболие, зрителни нарушения, артериална хипертония, слаб до липсващ пулс на горните крайници, разлика в кръвното налягане на двете ръце и др.

  • Гигантоклетъчен артериит (темпорален артериит)

Гигантоклетъчният артериит представлява автоимунно заболяване, при което се засягат най-често кръвоносните съдове на главата и шията, по-рядко в гръдния кош. Боледуват по-често жени над 50-годишна възраст. Развива се грануломатозно възпаление, локализирано главно в медията (средния слой на съда). Клиничните симптоми включват: силно главоболие в областта на засегнатия съд (най-често темпоралната артерия), чувствителност на скалпа, болка в челюстта, замъглено зрение, двойно виждане и др.

Аортит може да се наблюдава при редица други системни възпалителни заболявания и васкулити, например:

Инфекциозен аортит

Инфекциозният аортит се среща рядко, като най-често се причинява от салмонели, стафилококи и стрептококи. В повечето случаи в участък от аортната стена с предварително съществуваща патология, например атеросклеротична плака, проникват бактерии през vasa vasorum.

Туберкулозен аортит може да възникне в резултат от директно проникване на туберкулозни бактерии в стената на гръдната аорта от инфектирани съседни тъкани, например лимфни възли.

Сифилистичният аортит се причинява от спирохетата Treponema pallidum. Възпалителният процес обхваща главно възходящата аорта. Главните клинични прояви са: аортна аневризма, аортна клапна регургитация и стеснение на отвърстията на коронарните артерии, което води до стенокардия.

Изолиран аортит

Изолираният аортит представлява възпаление на аортата с неизвестна причина. Други кръвоносни съдове не се засягат. Варианти на изолиран аортит са:

  • Изолиран идиопатичен аортит
  • Хроничен периаортит – идиопатична ретроперитонеална фиброза, идиопатичен изолиран абдоминален периаортит, перианевризмален аортит.

Прочетете за:
Дисекация на аортата