Начало / Актуални теми / Болест на Бюргер (облитериращ тромбангиит)

Болест на Бюргер (облитериращ тромбангиит)

дек. 15, 2020

болест на Бюргер

Болест на Бюргер (облитериращ тромбангиит) е възпалително съдово заболяване, което засяга малките и средни артерии на крайниците. Характеризира се с пристъпно протичащо възпаление на артериите, което води до образуване на тромби и облитерация (запушване) на артериите. Възпалителният процес може да обхване и съпътстващите вени, което се проявява с мигриращ флебит. Намаленото кръвоснабдяване на крайниците води до болка, увреждане на тъканите и дори до гангрена.

Боледуват най-често мъже на възраст 20 – 40 години, които пушат редовно. Честотата на заболяването е по-висока в Източна Европа и в Близкия изток.

Какви са причините за тромбангиитис облитеранс?

Точната причина за болестта на Бюргер не е изяснена. Счита се, че има автоимунна генеза. Вероятно съдържащи се в тютюна вещества предизвикват образуването на антитела, които атакуват съдовете. Роля имат и други имунологични феномени като антитела срещу колагена, антиеластин-антитела и др.

Какви промени настъпват при болестта на Бюргер?

При болестта на Бюргер възпалителният процес обхваща и трите слоя на съдовата стена. В лумена на засегнатите съдове се образуват тромби, които намаляват кръвния ток или напълно блокират циркулацията в съответната област. В резултат настъпва исхемия и некроза на тъканите.

Какви са симптомите при болест на Бюргер?

Болестта на Бюргер протича тласъчно – има редуване на периоди на обостряне с периоди на ремисия. Оплакванията са по-често от страна на долните крайници и по-рядко от горните крйници. Характерни симптоми са:

 • болка – появата на болка в краката или ръцете е първият симптом на болестта. Болката може да се появява при движение (клаудикацио интермитенс) или в покой. Усилва се при студено време. Понякога болката може да бъде много силна, нетърпима.
 • изтръпване на крайниците
 • студени крайници
 • побледняване на пръстите при ниска температура (синдром на Рейно)
 • повърхностен тромбофлебит с променяща се локализация (мигриращ тромбофлебит)
 • атонични рани – трудно зарастващи рани по пръстите на краката или ръцете поради нарушеното кръвоснабдяване.

При прогресиране на заболяването може да настъпи пълно блокиране на притока на кръв към пръстите на засегнатия крайник. В резултат може да се стигне до гангрена.

Рядко болестта на Бюргер може да причини стенокардия или инфаркт на миокарда.

Как се диагностицира болест на Бюргер?

Точна диагноза на тромбангиитис облитеранс може да се постави само хистологично, но това се извършва изключително рядко. Много по-често за диагностициране на заболяването са достатъчни следните данни:

 • анамнеза – пациентите обикновено са млади мъже, които пушат. Най-често съобщават за поява на болка в крака при ходене на определено разстояние.
 • физикален преглед – може да се установят трофични промени по кожата, липсват пулсации на артериите на стъпалата или ръцете, чрез теста на Allen се преценява притока на кръв към ръцете
 • лабораторни изследвания – няма лабораторни тестове, които да потвърждават диагнозата облитериращ тромбангиит. Те се провеждат с цел изключване на нарушения в кръвосъсирването, диабет, автоимунни заболявания, като лупус еритематодес, склеродермия
 • артериография – установяват се типични признаци за тромбангиит:
  – сегментно засягане на артериите на стъпалата и подбедриците или на китката и предмишницата
  – гладки контури на засегнатите съдове, които често са стеснени
  – извити като тирбушон колатералнии артерии около запушените съдове.

Болестта на Бюргер трябва да се разграничи от редица други заболявания: атеросклероза, лупус еритематодес, делматомиозит, панартериитис нодоза, диабет и др.

Какво е лечението при болестта на Бюргер?

За болестта на Бюргер няма лечение, но спирането на тютюнопушенето намалява симптомите и прогресирането на заболяването. За намаляване на болката се препоръчва да се избягва излагането на студ.

Провежда се симптоматично лечение, което цели подобряване на циркулацията и облекчаване на болката. Прилагат се съдоразширяващи медикаменти (вазодилататори). Простагландини може да се приложат за лечение на болката и исхемичните усложнения.

При много силна и постоянна болка може да се извърши торакална или лумбална симпатектомия.

Прочетете за:
Как се диагностицира болест на Бюргер (тромбангиитис облитеранс)?