Начало / Актуални теми / Болка по хода на седалищния нерв – причини

Болка по хода на седалищния нерв – причини

окт. 1, 2018

болка по хода на седалищния нерв

Седалищният нерв (n. ischiadicus) е най-дебелият нерв в човешкото тяло. Той се формира от пет нервни коренчета (L4, L5, S1, S2 и S3). Започва от областта на кръста, преминава през седалищната област, спуска се по задната повърхност на бедрото и подбедрицата и достига ходилото. От ствола на нерва се отделят множество клончета.

Притискането или раздразването на някои от нервните коренчета, формиращи седалищния нерв причинява болка, която се разпространява по хода на нерва. Най-често болката е едностранна, много силна, пареща. Засилва се при кихане, кашляне, продължително седнало положение. Може да има още изтръпване, мравучкане, скованост или мускулна слабост в засегнатия крак.

Ето някои от най-честите причини за болка по хода на седалищншя нерв:

Лумбална дискова херния

Дискова херния се получава, когато централната част (пихтиестото ядро) на междупрешленния диск се хернира (пролабира) през периферния фиброзен пръстен в гръбначния канал и притиска или дразни съседните коренчета на гръбначномозъчните нерви. Основната причина са настъпилите дегенеративни промени в междупрешленните дискове и връзки в резултат на хронично травмиране.

Най-често дискова херния възниква в областта на поясните прешлени – лумбална дискова херния. Други термени, които се използват за лумбална дискова херния са: дискогенна лумбосакрална радикулопатия, както и по-старите термени радикулит, лумбаго, ишиас.

Компресията и дразненето на седалищния нерв предизвикват възпаление и болка, която се разпространява по хода на невра. Появява се изтръпване, мравучкане на крайника, мускулна слабост.

Лумбална спинална стеноза

Лумбалната спинална стеноза представлява стеснение на гръбначномозъчния канал в поясната област. В резултат може да настъпи компресия на гръбначния мозък и нервните коренчета. При засягане на седалищния нерв се появява болка по задната повърхност на крака.

Наблюдава се предимно при хора над 60-годишна възраст и се свързва най-вече с настъпилите възрастови изменения, например задебеляване на лигаменти, разрастване на прешлени и стави.

Спондилолистеза

Спондилолистезата представлява разместване (приплъзване) напред, назад или странично на тялото на един прешлен спрямо съседния прешлен. Най-често се наблюдава плъзване на пети поясен прешлен напред. Причинява се компресия на нервните коренчета и се появява болка, която ирадиира към седалището и съответния крак.

Спондилолистезата бива вродена (дължи се на аномалия в развитието на гръбначния стълб) и придобита (при дегенеративни изменения, травма, тежко физическо натоварване).

Пириформен синдром

Крушовидният мускул (m. piriformis) започва от кръстцовата кост и чрез късо сухожилие се залавя за големия трохантер на бедрената кост. Участва във външната ротация на бедрото. Под пириформения мускул преминава седалищния нерв.

Пириформеният синдром е състояние, при което поради спазъм на пириформения мускул настъпва компресия на седалищния нерв. Появява се болка в седалищната област и по задната повърхност на крака. Точната причина за възникване на пириформен синдром е неизвестна. Възможни причини са спазъм на пириформения мускул при раздразнение, травма.

Увреждане на сакроилиачната става

Чрез сакроиличаните стави кръстцовата кост се свързва с тазовите кости. Основната функция на сакроилиачните стави е да абсорбират тежестта между горната част на тялото и таза и крайниците. Движенията в ставите са ограничени.

При дисфункция на сакроилиачната става може да се раздразни намиращото се над нея L5 нервно коренче и да възникне остра, пронизваща болка по хода на седалищния нерв.

Освен тези причини, редица други състояния могат да предизвикат болка по хода на седалищния нерв, например:

  • фрактури на поясните прешлени
  • тумори на гръбначния стълб
  • епидурална фиброза – образуване на съединителна тъкан близо до нервно коренче. Възниква често след операции.
  • инфекции – остеомиелит
  • увреждане на поясни или седалищни мускули
  • анкилозиращ спондилит
  • диабет
  • бременност.