Начало / Актуални теми / Видове панкреатит – остър и хроничен панкреатит

Видове панкреатит – остър и хроничен панкреатит

ян. 9, 2020

видове панкреатит

Панкреатитът представлява възпаление на задстомашната жлеза (панкреаса). Настъпва увреждане на панкреаса, тъй като панкреасните ензими се активират преди освобождаването им в тънките черва и атакуват жлезата.

Какви видове панкреатит има?

В зависимост от протичането и хистоморфологичните критерии се различават следните видове панкреатит:

Остър панкреатит

Острият панкреатит се развива внезапно. Обикновено симптомите отзвучават няколко дни след започване на лечението. Острият панкреатит обаче може да протече тежко и да бъде животозастрашаващо състояние. Той е сред най-честите гастроинтестинални причини за хоспитализация на пацинтите.

Различават се две основни форми на остър панкреатит:

  • Остър едематозен панкреатит

Острият панкреатит най-често се представя като умерен едематозен-интерстициален панкреатит. Оточната форма е най-лека и най-често срещана – 80-90 % от всички случаи. Задстомашната жлеза е уголемена и уплътнена. Установява се интерстициален оток, умерена мастна некроза, кръвоизливи поради увреждане на съдовете и възпалителна инфилтрация в мезенхима.

Ако процесът не прогресира, отокът и възпалителните промени стихват за няколко дни и настъпва оздравяване.

  • Остър некротичен панкреатит

Острият некротичен панкреатит се среща в 10 -20 % от случаите. Има тежко клинично протичане и по-лоша прогноза. Проявява се с масивна некроза на паренхима, масивни кръвоизливи поради тежко увреждане на съдовете и обилна възпалителна инфилтрация в мезенхима. Налице са участъци на мастна некроза, предимно по повърхността на панкреаса, а също и стеаринови петна (дължат се на осапуняването на мастните киселини с калций) около панкреаса по перитонеума, оментума. В пиретонеалната кухина се натрупва хеморагичен ексудат с високо съдържание на панкреасни ензими.

При остър некротичен панкреатит може да настъпи плеврит, ексудативен перикардит. Може да се развие допълнителна инфекция и острият некротичен панкреатит да се усложни с гноен панкреатит.

Хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит се развива бавно, като има прогресиращ ход. Постепенно настъпва невъзвратимо увреждане на панкреаса и нарушаване на неговата функция. Най-често възниква поради хронична злоупотреба с алкохол. Може да бъде и последица от остър панкреатит.

Различават се следните форми на хроничен панкреатит:

  • Хроничен калцифициращ панкреатит (първичен хроничен панкреатит)

Хроничният калцифициращ панкреатит се отличава с: неравномерна склероза в отделни делчета, белтъчни преципитати в лумена на каналчетата, отлагане на калций и образуване на калцификати, дистрофични изменения в епитела на каналчетата, стенози по хода на каналчетата и неравномерни разширения с формиране на кисти. Постепенно настъпва атрофия на паренхима и заместване от дифузна фиброза.

При обостряне на заболяването се установяват зони на оток, кръвоизливи и мастна некроза. След всеки рецидив се увеличава фиброзирането и загубата на екзокринен паренхим. Задълбочава се функционалната недостатъчност на панкреаса.

  • Хроничен обструктивен панкреатит

При хроничният обструктивен панкреатит настъпва атрофия на панкреаса в резултат на трайна обструкция в каналчетата, най-често в областта на папила Фатери. Среща се у 10-20 % от болните с хроничен панкреатит. Тази форма протича бавно със слабо изразена клинична симптоматика.

Установява се равномерно разширение на панкреасните каналчета с атрофия на паренхима и фиброза около делчетата на жлезата (междуделчеста фиброза). Панкреасният паренхим остава съхранен продължително време. Едва в напреднал стадий на заболяването фиброзата прониква в делчетата и нарушава структурата на задстомашната жлеза.

В зависимост от причината за възникване се различават следните видове панкреатит:

  • билиопанкреатит – причинява се от заболявания на жлъчните пътища
  • алкохолен панкреатит – дължи се на злоупотреба с алкохол
  • травматичен или постоперативен панкреатит – възниква в резултат на директна травма на панкреаса или след операции на жлъчните пътища, стомаха, дуоденума
  • медикаментозен панкреатит – възниква при продължителен прием на някои медикаменти, например цитостатици, кортикостероиди, диуретици, естрогени и др.
  • идиопатичен панкреатит – причината за възникването му е неизвестна.

Прочетете за:
Хроничен панкреатит